Društvo

VIDEO: Otvorena prva Narodna kuhinja u Baru

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Zoran Milošev | 05:11:2018 | 18:53:32

Nevladino udruženje “Žene Bara”, uz podršku brojnih donatora, večeras je u centru grada, na adresi Bulevar dinastije Petrovića H-24, otvorilo prvu Narodnu kuhinju u Baru.
 
Već od sjutra volonterke ove humanitarne organizacije pripremaće 100 obroka dnevno za materijalno ugrožene sa evidencije Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, ali i sve druge za koje procijene da nemaju osnovnih sredstava za život.

 
Zadivljujuću humanitarnu misiju članice NVU "Žene Bara" započele su početkom godine kada su posredstvom društvene mreže Facebook pokrenule akciju "Žene Bara kuvaju srcem", u kojoj su nahranile mnoge gladne sugrađane, a zatim inicirale i sopstvenim zalaganjem i trudom osnovale Narodnu kuhinju.
 
“Žene Bara i uopšte žene Crnogorke kada nešto zamisle, nema prepreke koja će stati na put realizaciji njihovih ideja. Večeras smo, uz Božiju pomoć i podršku dobrih ljudi i donatora, otvorili Narodnu kuhinju u našem gradu. Ona je mala, skromna, ali kuhinja u kojoj će se kuvati najtoplija jela, jer ih kuva Majka Bara. Ona koja rađa, podiže i vaspitava grad Bar. U početku će u kuhinji volonterski kuvati žene grada Bara, predvođene Rankom Kavaja i mladi kuvar koji je diplomu stekao u barskoj Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi", kazala je predsjednica NVU "Žene Bara" Ljiljana Vujović, koja je izrazila zadovoljstvo podrškom sugrađana koju su dobile u subotu, ispred diskonta "Laković", kada su volonterke ove humanitarne organizacije prikupile ogromnu količinu namirnica potrebnih za rad kuhinje.
 
Aleksandra Kosović i Tanja Nilović od početka su se pridružile FB grupi, koja danas broji 4.000 članova i ovoj jedinstvenoj humanitarnoj akciji.
 
“Odazvale smo se onako kako nas je srce vodilo. Prilikom čitanja prve objave na društvenoj mreži, shvatila sam tugu i muku koju donose starost, bolest i siromaštvo. Bez razmišljanja sam se odazvala da kuvam za gladne, iako imam troje djece i puno obaveza. Fascinirana sam idejom koja je okupila žene Bara", kazala je za Radio Bar i Bar Info Aleksandra Kosović, koja je istakla da je neopisivo srećna što će od sada, svakodnevno, moći da usreće i nahrane one koji nemaju dovoljno ni za jedan obrok dnevno.
 
“Počele smo razmjenjivanjem recepata, želeći da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna jela. Kasnije se izrodila ta divna ideja i počinje naša saradnja sa Crvenim krstom i ljudima koji su  u stanju socijalne potrebe.  Obilazimo sve ugrožene da bismo se uvjerile kome je pomoć zaista potrebna. Veoma sam ponosna na sve naše žene, ali i sugrađane-muškarce koji nam priskaču u pomoć, najčešće prilikom transporta hrane", kazala je Tanja Nilović.
 
Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, koji je prisustvovao otvaranju prve Narodne kuhinje u Baru, istakao je da je Bar ponovo ujedinjen oko jedne humane namjere i ponovo potvrđuje da je grad dobrih komšija koji su spremni da pomognu jedni drugima.

 
“Jedan od prvih zadataka na početku mog mandata, u avgustu, bio je podrška Udruženju ‘Žene Bara’, koje su me informisale o svojoj inicijativi. Večeras sam posebno srećan i ponosan na moj Bar, na vrijedne, humane sugrađanke, ali i na sve dobre ljude koji su pružili podršku projektu, koji nas je iznova ujedinio, pokazao da zajedno možemo mnogo i da naše malo nekome znači puno. Svjesni smo da imamo problema, ali je naša snaga u tome što ih prepoznajemo i što smo spremni da ih zajednički rješavamo. Opština Bar će u narednom periodu nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku”, kazao je čelni čovjek barske opštine, koji je naglasio da je potrebno planirati i budžetska sredstva kako bi projekat Narodne kuhinje bio održiv u kontinuitetu.
 
Na otvaranju Narodne kuhinje bili su i predstavnici vjerskih institucija, Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Rotari kluba Bar, odbornici, ali i Konstantina Nina Maraš, porijeklom Baranka, koja živi u Nikšiću. Ona je ove godine, donirajući bubreg svom sugrađaninu postala humanitarna heroina i Bara i Crne Gore.
 
Svoje koleginice podržale su i članice Udruženja "Žene Budve i Petrovca".
 
“Ovakva humanitarna akcija zaslužuje veliku pažnju i trebalo je večeras u Bar da dođu žene iz svih gradova Crne Gore, jer su nam žene Bara održale lekciju. Moramo se osvrnuti oko sebe, vidjeti ko sve i kako živi pored nas, kome treba pomoć i shvatiti da, na žalost , i kod nas ima gladnih. Večeras smo ovdje da podržimo divne žene Bara”, kazala je potpredsjednica udruženja "Žene Budve i Petrovca" Branka Čvorović, koja je objasnila da sa članicama barskog udruženja imaju, i inače veoma dobru saradnju.
 
“Nedavno su žene Bara bile gošće na našem Bazaru ženskog stvaralaštva i oplemenile ga svojim divnim rukotvorinama. I ubuduće ćemo ih podržavati u svemu što rade", kazala je Čvorović.

 
Pjesnik i potvrđeni humanista Rajko Joličić obratio se ženama Bara stihovima o dobroti i dobročinstvu, a ovu humanitarnu priču podržali su i Etno grupa "Zora" i glumica Vesna Vujošević Labović.
 
Obroke u Narodnoj kuhinji korisnici će moći da preuzmu od 11:30 do 13:00, a onima koji nijesu u mogućnosti da dođu, hranu će dostavljati volonteri i gerontodomaćice Crvenog krsta.
 
Svi koji žele da pomognu rad Narodne kuhinje u Baru, mogu to učiniti u prostorijama ovog humanitarnog objekta ili na žiro račun otvoren u “Lovćen banci”.