Društvo

VIDEO: Mijović: Neophodno je izgraditi ovakav vrtić

by Željko Milović | 09:11:2018 | 18:03:10

Peta sjednica SO Bar sa samo jednom tačkom dnevnog reda – “Razmatranje inicijative podnijete od 2721 građanina u vezi gradnje dječijeg vrtića” otpočeće u ponedjeljak u 11 sati. Dugi niz godina se nije neka od sjednica lokalnog parlamenta iščekivala kao ova.
 
Do sjednice je došlo nakon protesta građana zbog početka izgradnje dječijeg vrtića u dvorištu Gimnazije / Ekonomske škole, radi čega će morati biti uništena popularna okupljališta đaka - amfiteatar i “krugovi”, te drvored čempresa od kojih su neki stari i po 80 godina. Tokom protesta je potpisivana peticija za prestanak gradnje objekta.
 

Direktorica predškolske ustanove Gordana Mijović danas je dostavila CdM-u novu verziju animacije izgleda planiranog vrtića, uz nekoliko fotografija.
 
“Cijenimo neophodnim da javnosti pružimo sve informacije kojima mi raspolažemo, i informišemo građane kako je planirano da ova lokacija izgleda nakon izgradnje vrtića, te sa koliko će zelenila raspolagati okolno zemljište, a sve u cilju davanja doprinosa konstruktivnoj debati ovim povodom, koja će se ubrzo voditi i u SO Bar”, poručila je Mijović u saopštenju kojeg je objavio CdM.
 

Kamen temeljac za novi vrtić vrijedan 2,5 miliona eura, u koji će biti smješteno oko 400 djece položen je 15. oktobra, nakon čega su građani Bara protestovali i predali peticiju sa 2.721 potpisom protiv izgradnje vrtića.
 

“Baru je neophodan vrtić u kratkom roku, a svaka pomjeranja zahtijevaju potpuno novu proceduru, za koju je jasno da će trajati više godina, a vjerujem da je i sasvim realan rizik da Bar ostane bez vrtića. Ja živim u ovom gradu i znam šta znači zelenilo, ali isto tako znam da je moguće u velikom mjeri opet oplemeniti dvorište vrtića zelenilom, a da naša djeca ne ostanu bez mjesta koje će im, pored roditeljskog doma, biti mjesto odrastanja. Jer kroz projekat vrtića urađen je i projekat uređenja terena iz koga se vidi da se jedan broj stabala presađuje u okviru dvorišta, a nakon izgradnje objekta predviđena je sadnja  desetina novih stabala i više stotina niskih biljnih vrsta”, izjavila je ranije medijima Gordana Mijović.