Društvo

VIDEO: GG: I Festival i ljudi za spas čempresa i dvorišta

by Željko Milović | 09:11:2018 | 18:19:11

Peta sjednica SO Bar sa samo jednom tačkom dnevnog reda – “Razmatranje inicijative podnijete od 2721 građanina u vezi gradnje dječijeg vrtića” otpočeće u ponedjeljak u 11 sati. Dugi niz godina se nije neka od sjednica lokalnog parlamenta iščekivala kao ova.
 
Do sjednice je došlo nakon protesta građana zbog početka izgradnje dječijeg vrtića u dvorištu Gimnazije / Ekonomske škole, radi čega će morati biti uništena popularna okupljališta đaka - amfiteatar i “krugovi”, te drvored čempresa od kojih su neki stari i po 80 godina. Tokom protesta je potpisivana peticija za prestanak gradnje objekta.
 

U toku ove nedjelje grupa građana održala je Festival “O čempresima i ljudima”, kao dio građanske borbe, i kroz aktivnosti kulturno-edukativnog karaktera nastojala ukazati na potrebu za očuvanjem školskog dvorišta Gimnazije/Ekonomske i mini-parka čempresa.  
 


Festival je otpočeo u petak, časom streličarstva koji je održao Željko Popović, trener reprezentacije Crne Gore u streličarstvu i prvi učesnik svjetskog prvenstva sa naših prostora. Takođe, građani su “oblačili” čemprese, ostavljajući na njima garderobu za sve kojima je potrebna, ali nisu u mogućnosti da je pribave. U subotu je uslijedio javni čas joge sa instruktorkom Dadom Zulović, te radionica pokreta sa glumicom Vesnom Vujošević Labović. U nedjelju je organizovana šahovska simultanka Miloša Pečurice sa zainteresovanim građanima, a u utorak likovna radionica “Tekstura čempresa”, koju je vodila spec. grafičkog dizajna Neda Popović. U srijedu su održane dvije psihološke radionice: “Čempres antistres” (dipl.psih. Marina Martinović) i “Priča jednog čempresa” Petra Markovića.  Četvrtak i petak bili su rezervisani za Klub čitalaca “Otpor” i promišljanja o životu, ljudima i istini kroz pripovijetku “San smiješnog čovjeka”, F.M.Dostojevskog. Danas je održana i Radionica prijateljstva za najmlađe sa Oljom Fatić. U naredna dva dana biće organizovane izložbe fotografija i projekcije filmova, uz društvene igre za sve uzraste.

Na završnoj večeri biće prikazana i 3D animacija koja, po riječima aktivista, predstavlja "realnu, a ne digitalno uljepšanu sliku kako će izgledati dvorište nakon izgradnje vrtića" (naslovna fotografija).


“Građani, potpisnici inicijative, nadaju se i vjeruju da će odbornici u ponedeljak na sjednici pažljivo saslušati njihove argumente protiv izgradnje objekta u dvorištu Gimnazije, i odluku donijeti vođeni zdravim razumom i ljubavlju prema gradu i njegovim stanovnicima, koja nam je svima zajednička. Zahvalni smo sugrađanima i predstavnicima opštinske vlasti na tome što je, do sada, sve proteklo u atmosferi međusobnog razumijevanja i dijaloga. U nedjelju u 11:00 održaće se zatvaranje Festivala, izložbom fotografija i projekcijom filma u večernjim časovima. Ovo je ujedno i prilika za još jedno masovno okupljanje, kojim će građani moći da izraze svoj stav povodom aktuelnog problema”, kaže se u saopštenju Grupe građana koji su pokrenuli inicijativu za promjenu lokacije za novi vrtić.