Društvo

U srijedu Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti

| 12:11:2018 | 11:07:22

Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti – 14. novembar, NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug Bar”, u saradnji sa “Dijabetesom” iz Podgorice, obilježava brojnim  aktivnostima.
 
Nekoliko objekata u gradu biće osvijeteljeno plavim krugom, kako bi se skrenula pažnja na dijabetes, od kojeg boluje više od 50.000 osoba u Crnoj Gori.
 
“Prevencija dijabetesa, edukacija osoba sa dijabetesom kako bi izbjegli komplikacije ili ih odložili, primarni je zadatak u procesu podizanja svijesti na globalnom nivou, a neophodno je da se uključe svi akteri društva, kako bi se u svakodnevnom životu primjenjivali zdravi stilovi života: od ishrane, fizičke aktivnosti, samokontrole… kroz edukacije, promocije, kampanje”, ističe predsjednica NVO Plavi krug, dr Valentina Kalinić internista - endokrinolog.
  
Plavi krug, logo Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, usvojen je 2007. godine. Krug simbolizuje život i zdravlje, a plava boja je boja neba i zastave Ujedinjenih nacija i predstavlja sve zemlje ujedinjene u borbi protiv pandemije dijabetesa.
 
U cilju skretanja pažnje javnosti na dijabetes koji predstavlja značajan javnozdravstveni problem, jer se procjenjuje da preko 8% populacije ima dijabetes, na inicijativu Međunarodne dijabetološke federacije i Svjetske zdravstvene organizacije, 14. novembar je svrstan u kalendar javnog zdravlja. U svijetu je, 2015.godine, 415 miliona odraslih osoba imalo dijabetes, a procjenuje se da će za dvadesetak godina biti preko 600 miliona osoba sa dijabetesom.