Društvo

Reakcije političkih partija nakon jučerašnjeg zasijedanja SO Bar

| 16:11:2018 | 12:22:32

Političke partije su, nakon jučerašnjeg zasijedanja i odluke da se vrtić gradi u dvorištu Gimnazije / Ekonomske, reagovali nizom saopštenja.
 
* * *
 
BIRAM BAR:
 
Odbornička grupa Biram Bar je jedinstveno podržala Građansku inicijativu da se vrtić gradi na nekoj drugoj, a ne na lokaciji koja je usvojena Detaljnim urbanističkim planom još 2009-te.
 
Šef odborničkog kluba Biram Bar Stevo Novaković je rekao poslije glasanja: “Kao što smo i obećali građanima tokom kampanje - nećemo biti ničiji privjezak, već ćemo raditi i odlučivati svojom glavom u dogovoru sa građanima”.
 
Iz stranke Biram Bar su naglasili da su potpuno svjesni da glasanje koje je u suprotnosti sa odlukama koalicionih partnera može imati posljedice. Upravo zbog toga, Novaković je naglasio: “Sve ću podsjetiti da smo tokom kampanje govorili da nismo srasli za fotelje i da nam one nisu prioritet. Mi imamo obavezu prema građanima i njihovim željama. i time smo se vodili prilikom glasanja”.
 
Predsjednik Biram Bar Radomir Novaković Cakan je naglasio: “Postoji nešto bitnije od politike - a to su naša djeca! Lično sam se dvoumio kakav stav da zauzmem - do onog trenutka kada mi je sin saopštio da su on i cijelo njegovo društvo protiv izgradnje. Moja odluka je tada postala konačna i neopoziva”.
 
Podsjećamo još jednom da je svih pet odbornika Biram Bar bilo protiv toga da se vrtić izgradi u dvorištu Gimnazije.

Press služba Biram Bar
 
* * *

DEMOKRATE:

DPS je, po ko zna koji put, pokazao da je šampion manipulacije. Današnje zasijedanje, na kome se glasalo o inicijativi za izmještanje izgradnje vrtića kod Gimnazije je pokazalo koliko je licemjerna politika ove partije. Za inicijativu je bilo 14 odbornika, protiv 7, a uzdržanih 13, i to upravo odbornika DPS. Svjesni su bili da na ovaja način građanska inicijativa ne može dobiti podršku. Zašto onda nisu glasali protiv, kao što su to uradili odbornici SD?

Demokrate su podržale inicijativu, ne zbog dodovoravanja bilo kome, nego zbog našeg čvrstog uvjerenja da je to ispravna odluka, u interesu grada i svih njenih građana. DPS je odluku o glasanju odložio za danas iz straha da DUP i građevinska dozvola nisu po zakonu, što opet potvrđuje da nisu od početka bili za ovu inicijativu i da im nije bilo ni na kraj pameti da je podrže. Vjerovatno su dobili čvrsta uvjeravanja od njihovih mentora da se ne boje nego da krenu sa sječom i rušenjem. I saradnici Svetozara Marovića su vjerovali da mogu raditi šta hoće i kako hoće. Sloboda mišljenja je neupitna, ali kada je DPS u pitanju, tu nema ni “S” od slobode mišljenja već samo od slijepog poslušništva.

Predstavnici građanske inicijative su pokazali šta je dosljednost i upornost kada ste u pravu i to je trebalo da bude primjer kako građani jesu korektivni faktor svake vlasti. Ova inicijativa, očigledno, i po našem mišljenju, nije usvojena danas na sjednici upravo zvog ovako lukavog izjašnjavanja DPS.

Sa svaku sljedeću aktivnost u vezi s ovim pitanjem, građanska inicijativa će imati podršku u Demokratama, ne samo kao odgovornim političarima, nego prije svega građanima našeg Bara. Tako smo se ponašali tokom trajanja inicijative, a uplitanje politike u ovo je, na žalost, neminovnost, što se pokazalo i na današnjem glasanju. Skupština i odbornici ne smiju i ne treba da budu protočni bojler i puko podizanje ruku, bez stava, argumenta, a ponajmanje sredstvo za manipulacije. Dok je DPS na vlasti, konstruktivnog dijaloga i rješenja neće biti. Sila boga ne moli, ali ničija nije gorjela do zore, tako neće ni ova DPS-ova.

Klub odbornika Demokrata Bar
* * *
 
PRAVA CRNA GORA:
 
Grоtеsknо lukavstvо оdbоrnika DPS u Baru jе dоsеglо nоvе visinе. Pоtpunо satjеrani u ćоšak argumеntima, оd stranе prеdstavnika građanskе inicijativе, ali i оd vеćеg dijеla оdbоrnika, pribjеgli su kukavičluku, i pоbjеgli оd оdgоvоrnоsti za dоnеsеnu оdluku.
 
Na glasanju о Inicijativi građana о prоmjеni lоkacijе gradnjе vrtića u Baru bili su “uzdržani“ i timе na licеmjеran način pоtpisali smrtnu prеsudu lоgici i slоbоdnоj vоlji narоda. Оdbrоnikе SD-a, kоji su оtvоrеnо bili prоtiv inicijativе građana, nе žеlimо ni da kоmеntarišеmо jеr tоlikо оdsustvо оsjеćaja za svоj grad mоgu da imaju samо оni. Tо štо su i na lоkalnоm i na državnоm nivоu samо “isturеnо оdjеljеnjе” DPS-a, činjеnicе su kоjе sе u svakоj prilici pоtvrđuju.
 
S оbzirоm da jе Bar grad u ravnici i ima mjеsta za širеnjе i izgradnju na drugim lоkacijama, nеshvatljivо jе zaštо sе tоlikо insistira upravо na gradnji u dvоrištu srеdnjе škоlе. Pоdsjеtićеmо na tо da jе pеticiju pоdrškе inicijativi slоbоdnоm vоljоm pоtpisalо оkо 4000 građana, a da jе bilо pоtrеbе ta cifra jе mоgla biti znatnо vеća.
 
Poručujemo odbornicima ovdašnje vlasti: “Nijеstе sačuvali dvоrištе Оsnоvnе škоlе Blažо Jоkоv Оrlandić kad stе dizali еlitnе višеpratnicе, nеgо ćеtе sad da оtmеtе dvоrištе i barskоj Gimnaziji, Еkоnоmskоj i Muzičkоj škоli, a izgradnjоm vrtića ugrоzitе i najmlađu pоpulaciju. Nеćе vam prоći оvо pоlitičkо nasiljе kоjima pоkušavatе da zastrašitе slоbоdnе ljudе i zaustavitе njihоvu dоbru vоlju da оčuvaju оnо dо čеga im jе stalо”.
 
Prava Crna Gоra Bar pоziva svе građanе, svе pоlitičkе subjеktе, svе NVО, da sе pridružе i da zajеdnо svi branimо čast i dоstоjanstvо оnоga štо nam jе оstalо u nasljеdstvо, оnоga štо su nam rоditеlji оstavili na čuvanjе, a nikakо na rušеnjе, pоgоtоvо nе оvakvim načinоm glasanja, kоji jе bеstidniji оd glasanja u svim tоtalitarnim rеžimima. Iznad svеga nеka stоji istina da za оvu оdluku nеmatе vеćinu, nеgо manjinu.
 
Stеrilnоst “uzdržanih” jе bеsprizоrna sramоta.
 
Pozivamo nadležne da se ne usuđuju da, bez obzira na današnje glasanje, ovako besprizorno uništavaju našu prirodu I grad, a ukoliko se ipak odluče na takav scenario, drveće ćemo braniti našim i tijelima svih slobodnih građana Bara.
 
Maja Šoškić, odbornica Prave Crne Gore u Baru
 
* * *
 
SDP:
 
Odluka SO Bar da se vrtić ipak gradi u dvorištu Gimnazije i time donese "presuda" borovima i čempresima koje su decenijama mjesto druženja mladih Bara me razočarala, i kao poslanicu Skupštine, ali još više kao građanku Bara i bivšu učenicu čuvene barske Gimnazije. U politiku sam ušla čvrsto uvjerena da političke i partijske interese uvijek treba podrediti interesima zajednice, pogotovo  one u kojoj živite i podižete djecu. Većina odbornika u Skupštini je pokazala da im interesi njihovih sugrađana, hiljada njih i interes Bara nijesu ni na prvom mjestu.
 
Na prvom mjestu je želja "da se ne zamjere" i time dobiju neko mjesto u lokalnoj ili državnoj vlasti, koje kvalitetom vjerovatno ne zaslužuju.
 
Žalim zbog činjenice da resorno ministarstvo, ni rukovodstvo Opštine Bar, nijesu uradili ni najmanji napor da razmotre ponuđena rješenja za problem koji se pojavio. Nije se ni razmislilo o nekoj alternativnoj lokaciji ili promjeni arhitektonskog rješenja kojim bi se novosagrađeni objekat uklopio u svoju okolinu i sačuvale desetine stabala.
 
Kako sam i sama bila odbornica SO Bar, sjećam se odluka kojim su se zaustavljali štetni ugovori i projekti, štitila imovina i novac građana. I u prošlom mandatu, lokalni parlament je pokazao da je spreman da se izdigne iznad političkih podjela i da kroz inicijativu odborničkog kluba naše partije i kolega jednoglasno spriječi prodaju Luke Bar.
 
Danas, na žalost, vidimo da je te hrabrosti nestalo i da je ostao samo goli partijski interes kod onih kojima od toga da li su na vlasti zavisi očigledno sve u životu. Građanima Bara želim da poručim da borba za naše borove i za naše dvorište tek predstoji i da će je dobiti ujedinjeni i zajedno, ma što željela otuđena partijska elita u vlasti Bara.
 
Doc. dr Draginja Vuksanović Stanković, poslanica u Skupštini Crne Gore