Društvo

Nagrade za barske pčelare

by Ivanka Leković | 16:11:2018 | 14:03:27

Na Novosadskom sajmu nagrade za kvalitet meda dobili su članovi barskog NU „Pčela“ Eva Vujović, Omer Bogdanović i Fadil Husić.
 
NU „Pčela“ okuplja više od 100 pčelara, sa oko pet hiljada košnica, a postoji već 66 godina. Redovno se sastaju, bave edukacijom članstva, a dobitnici su vrijednih nagrada.
 
Milan Isidorović, predsjednik ovog udruženja, ističe da se prvenstveno bave edukacijom mlađih pčelara.
 
„Po tome smo jedinstveni u Crnoj Gori, jer se okupljamo svakog mjeseca. Sastanci su jedna vrsta predavanja, a mi smo do sada osposobili nekoliko generacija pčelara, koji mogu samostalno da pčelare sa 20-50 košnica“, ističe on.
 
Udruženje ima podružnice u Ostrosu, Mrkojevićima, Starom Baru, Topolici i Sutomoru. Redovno obilaze pčelare i posjećuju sajmove, na kojima se upoznaju sa novinama u pčelarstvu.
 
Isidorović ističe da je kvalitetan rad uvijek prepoznat, a udruženje i njegovi članovi do sada su dobili brojne nagrade.
 
Omer Bogdanović dobitnik je zlatne medalje za kvalitet meda na novosadskom sajmu: „Držim pčele u mjestu Tejani. Paša ima dosta pelina, kestena, mada svake godine sve manje nektara pošto je priroda takva, nekako se poremetila. Taman kad je vrijeme glavne paše, tada je ili kiša ili prevelika suša, onda nema rose ujutro, kada je najbitnije za pčele da donose nektar“.
 
Omer se pčelarstvom bavi šest godina. Prvo je na poklon, od prijatelja, dobio jednu košnicu, onda je preko udruženja dobio tri košnice i nastavio. Ovo je sada, kako ističe, njegov drugi posao, i, kako kaže „dobar biznis“.
 
Eva Vujović je od malih nogu pored košnica: „Imam sedamdestak košnica, gore u Tuđemilima, nadomak planine“. Ističe da je paša kratka, a velika suša i vrelina, te da nemaju ništa od prinosa ako u maju i junu pčele na iskoriste pašu.
 
„Na žalost, posljednje tri, četiri godine bile su slabe, morali smo lani pčele prihranjivati maltene u sezoni. Ove godine, sreća mi se osmjehnula, prvi put u životu, što kažu-nikad nije kasno“, kaže Eva, i dodaje da je med na analizu u Novi Sad poslala na kćerkino insistiranje i zadovoljna je rezultatom - srebrnom medaljom za kvalitet meda.
 
Jedan od najvažnijih projekata koji planiraju u NU „Pčela“ u narednom periodu je zaštita geografskog porijekla meda.