Društvo

Odlazak legendarnog kapetana Muzavida

by Željko Milović | 16:11:2018 | 17:57:36

U ponedjeljak je, u 77. godini, u rodnom Ulcinju umro još jedan velikan barskog i ulcinjskog pomorstva – kapetan Muzavid Biljalji.
 
Bio je legendarni zapovjednik i jedan od najcjenjenijih pomoraca u barskoj “Prekookeanskoj plovidbi“. Pored ostalog, zapovijedao je “Ribnicom” i “Svetim Stefanom”. Bio je i profesor u Gimnaziji “Niko Rolović”.
 
Na koncu karijere, zasluženo je stekao najveće zvanje u trgovačkoj mornarici – nautički inspektor.
 

Dobijanjem “Plave vrpce” zagrebačkog dnevnika “Vjesnik” 1976. godine, najvećeg priznanja koje se u bivšoj Jugoslaviji dodjeljivalo za poduhvate spašavanja ljudi i imovine na moru, postao je nesporni autoritet među kolegama i u svijetu pomorstva uopšte.
 
Kapetanu Biljaljiju je ovo prestižno priznanje uručeno “za izbjegnute posljedice poslije sudara brodova u luci Zeebrugge”, u Belgiji, koja je tada bila jedna od najmodernijih i najvažnijih luka u Evropi.
 

“Gledano iz današnjice, kao njegov kolega tankerista, mogu samo da zamislim kakve su tada bile mjere predostrožnosti i sigurnosti na tankerima tj. brodovima za prevoz nafte i naftinih derivata! Gotovo da ih nije ni bilo, pa je poduhvat izveden bez žrtava, bez zapaljenja tereta, bez presipanja tereta u more... Pravi podvig. Imao sam priliku učiti od njega, kako kao od profesora, tako kasnije i kao od nautičkog inspektora u našoj Prekookeanskoj plovidbi - Bar! Uvijek kada obučem uniformu, pogled mi padne na epolete, a u ušima i dalje ozvanja ona njegova kao da sam u učionici: ‘Nautikaši su bili jedno od najelegantnijih odeljenja u ovoj školi’”, napisao je danas povodom smrti cap. Biljalija njegov kolega cap. Vahid Vajo Sinanović.  
 
Kap. Biljali je dobitnik Ordena rada sa srebrnim vijencem SFR Jugoslavije. Komemorativna sjednica povodom smrti poznatog pomorca održana je u srijedu u SO Ulcinj. Sahranjen je na gradskom groblju na Meterizima.