Društvo

Premijer Marković iz luke Bar ka Polar Empressu

by RTCG | 16:11:2018 | 21:30:07

Predsjednik Vlade Duško Marković je, zajedno sa ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić i ministrom održivog razvoja i turizma Pavlem Radulovićem, danas posjetio brod “Polar Empress”, koji će vršiti 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja zbog eventualne eksploatacije nafte i gasa.
 
“Dolazak na ovaj brod nije trajao 60 minuta, koliko nam je trebalo da se dovezemo iz luke Bar, već punih deset godina. Crna Gora u ovu priču nije ušla ishitreno, ponešena prognozama i projekacijama o dobiti. Ne! Mi smo istraživanju nafte i gasa pristupili sistematično i temeljno. Krajnji cilj koji imamo na umu kada se radi o konceptu ove politike je odgovorno upravljanje neobnovljivim resursom koji ne pripada samo našoj generaciji", kazao je Marković.
 
Istraživanje će trajati narednih 40 dana.
 

“Biti na brodu ovog kapaciteta za mene je novo iskustvo i drago mi je što sam u prilici da prisustvujem onome što, nadamo se, predstavlja početak nove ere industrijske proizvodnje u Crna Gora”, rekao je premijer.
 
Naveo je da će državni interesi biti zaštićeni.
 
“Imali smo luksuz da, učeći se na greškama drugih zemalja proizvođača nafte i gasa, a inspirisani pozitivnim primjerima, koncipiramo zakonodavni okvir tako da u trenutku potencijalne proizvodnje ugljovodonika državni interesi budu maksimalno zaštićeni”, istakao je Marković.
 
Premijer je rekao da se resurs u našem podmorju, ukoliko bude pronađen, iskoristi vodeći računa o zaštiti sredine.
 
“I nafta i gas kao i životna sredina, zajedničko su dobro. Moramo se sa pažnjom ophoditi prema onome što ostavljamo potomocima”, poručio je Marković.
 

“Nastavljamo da učimo i usavršavamo se, te će u tom cilju na istraživačkom brodu biti predstavnici državne uprave, a sve u cilju da na pravi način odgovorimo na ono što nas očekuje kroz dalje aktivnosti u oblasti industrije nafte i gasa”, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.
 
Kako je ranije saopšteno, istraživanja su planirana na 1,2 hiljade kilometara kvadratnih morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek.
 
Brodu, koji će se narednih nekoliko dana pripremati za radove, Lučka kapetanija Bar će dati slobodan saobraćaj da bi mogao da obavlja operacije. Planirano je da istraživanje traje do 21. decembra, ali ako vremenski uslovi budu pogoršani - rok može da se produži.