Društvo

VIDEO: Dodijeljene stipendije najboljim studentima

by Vesna Šoškić; snimanje i montaža Adi Karađuzović | 16:11:2018 | 23:30:35

Tradicionalno, u sklopu svečanosti povodom Dana Bara - 24. novembra, predsjednik Opštine Dušan Raičević uručio je stipendije najboljim barskim visokoškolcima, koji imaju prosječnu ocjenu na fakultetu 9, 9,50 i 10. Ove godine Bar ima 65 briljantnih studenata koji su, zavisno od prosjeka, ostvarili pravo na mjesečnu stipendiju od 50 do 100€.
 

Mensur Jusić je student III godine Fakulteta za poslovnu ekonomiju u Baru i ima prosječnu ocjenu studiranja 10. “Dosta rada je potrebno za ovakve rezultate, ali najbitniji su želja i volja da završimo fakultet i kasnije radimo ono za što smo se školovali”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Mensur, koji je istakao da je stipendija za njih vrlo podsticajna- “Zahvaljujem se Opštini Bar i gradonačelniku. Volio bih da ostanem u Baru i nađem posao, jer ovdje su svi moji. Nadam se da će tako i biti”, istakao je Mensur Jusić.
 
Indira Količić je studentkinja II godine Građevinskog fakulteta u Podgorici sa prosječnom ocjenom 9,50 i mjesečnom stipendijom od 70€.
 
“Bitno je da studirate i radite ono što volite”, kaže ova vrijedna i pametna djevojka. “To je primarna zamisao kojom sam se ja rukovodila i upisala sam ono što volim i čime želim da se bavim. Sa druge strane, potrebni su veliki trud, rad i volja za dobre rezultate. Želim da budem profesionalac u svojoj struci, zato vrijedno učim, ali ponavljam, najvažnije je da budete ‘zaljubljeni’ u ono što radite, a ja to jesam”, rekla je Indira, koja bi, takođe, voljela da, nakon završenih studija, živi i radi u svom gradu Baru.
“Bar je mjesto moje karijere, ovdje su svi ljudi koji su me podržavali i obzirom da mnogo volim ovaj grad i našu državu, trudiću se da zajedno sa kolegama koje su večeras ovdje, a koji budu vezali svoju budućnost za Bar, maksimalno doprinesem njegovom razvoju u svim sferama života. Na taj način vratiću mu dio onoga što mi je pružio”, naglašava Indira Količić.
 

Za predsjednika Opštine Dušana Raičevića posebno zadovoljstvo je što lokalna uprava podržava mladost i znanje.
 
“Večeras imam jedan poseban osjećaj i emociju u prisustvu najuspješnijih studenata, u susret Međunarodnom danu studenata i srednjoškolaca. Zadovoljstvo je što imamo puno odličnih studenata sa raznih fakulteta - Pravnog, Ekonomskog, Prirodno-matematičkog, Fakulteta za menadžment... Oni su pravo bogatstvo našeg grada. Naša je obaveza, da pored toga što prepoznajemo njihov uspjeh i trud, stvorimo uslove da se vrate u naš grad i otvorimo nove perspektive za zapošljavanje”, kazao je gradonačelnik Raičević, koji je uputio i poruku uspješnim visokoškolcima da se nakon završenih studija, poput njega, oprobaju i u privatnom biznisu. Opština Bar je, kazao je Raičević, predvidjela niz podsticajnih mjera za taj vid preduzetništva.
 
“Lokalna uprava će kroz stimulativne mjere podržati mlade u njihovim biznis idejama, otvaranju malih i srednjih preduzeća. To je dodatna šansa i perspektiva za mlade ljude, da se prvenstveno oprobaju u sektoru privatnog biznisa, a kasnije, zašto da ne, daju doprinos i u lokalnoj upravi i administraciji”, naglasio je čelni čovjek barske opštine Dušan Raičević.
 

Značajna podrška studentima u njihovim sjajnim rezultatima su, svakako, i roditelji.

Milanka Vukosavović je majka Vasa Vukosavovića, koji studira ekonomiju u Bruklinu, u Njujorku, sa prosječnom ocjenom 9,50.  Podrška opštine, kazala je, značajna je, ne samo sa materijalnog aspekta. “Neizmjerno sam ponosna na stipendiju koju već nekoliko godina preuzimam za sina koji studira u Americi. Ovo je najbolji pokazatelj koliko Opština Bar brine o mladim ljudima. Mislim da iznos stipendije u ovim teškim vremenima nije zanemarljiv, ali je od toga važnija podrška koju osjećaju i roditelji i studenti. Mislim da su ovo najredovnije isplate iz budžeta Opštine i svaki student može da se osloni na njih. One su podsticaj daljem obrazovanju i radu”, naglasila je Milanka Vukosavović.
 
Stipendije je najboljim barskim visokoškolcima predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uručio na svečanom koktelu u Dvorcu kralja Nikole.
 
Stipendisti sa prosječnom ocjenom od 9 do 9.49:
Anita Jovanović
Danilo Vuković
Jovana Ražnatović
Sandra Bokan
Vaso Vukosavović
Anja Dobrković
Margita Anđelić
Almin Alomerović
Raimonda Mandžurić
Omer Smailović
Edina Osmanović
Anja Jovetić
Špiro Knežević
Maja Oluić
Emina Demirović
Gojko Hajduković
Vladan Vučinić
Ana Manović
Jelena Raketić
Savo Vujošević
Milan Babić
Ana Čabarkapa
Miljana Obradović
Anđela Stanović
Aleksandra Milović
Jelena Pejanović
Andrea Buntić
Milica Filipović
Jasna Arabelović
Petar Matković
Aleksa Milić
Tijana Mujičić
Miloš Anđelić
Lazar Lekić
 
Stipendisti sa prosječnom ocjenom od 9.50 do 9.99: 
Miloš Kontić
Isidora Jovanović
Ksenija Todorović
Teodor Šorović
Milica Markoč
Jovana Jaramaz
Amir Duškić
Mićan Andrijašević
Ana Aleksić
Marija Franović
Luka Pavlović
Katarina Đonović
Isidora Vujošević
Anja Saveljić
Milica Đuković
Milica Miletić
Teodora Petranović
Tijana Kosović
Andrea Malović
Filip Jokanović
Almedina Popović
Indira Količić
 
Stipendisti sa prosječnom ocjenom 10:  
Vanesa Lukić
Zehra Vukić
Nevena Andrić
Mensur Jusić
Maida Mekić
Amila Vukić
Aleksandra Durković
Majda Nikezić
Simo Šišević