Društvo

VIDEO: Svečanom ceremonijom zatvorena kruzing sezona

Zakupljeni reklamni prostor | 19:11:2018 | 11:09:05

ZAKUPLJENI REKLAMNI PROSTOR
 
Brod “Artania” njemačke kompanije “Phoenix Reisen” je prvi put juče uplovio u Bar i doveo 1.054 turista i 527 članova posade, čime je zatvorena ovogodišnja kruzing sezona.
 
Tim povodom je organizovana svečana ceremonija razmjena plaketa u prisustvu mr Emila Kukalja, direktora Turističke organizacije Bar, kao i predstavnika agencije broda “Boka Adriatic” i kompanije AD “Port of Adria”.

 
“Danas smo se okupili sa starim partnerima da sumiramo rezultate i zvanično zatvorimo ovogodišnju uspješnu kruzing sezonu u Baru. Htio bih se ovom prilikom zahvaliti svima koji su doprinijeli našem zajedničkom uspjehu, posebno kompaniji AD ‘Port of Adria’. Činjenica je da se kruzing počeo razvijati u Bar dolaskom ‘Global Ports Holdinga’ i uz napore brodske agencije ‘Allegra’, posredstvom koje je i uplovio prvi kruzer, i da se jednostavno naslonio na postojeće resurse naše opštine. Kruzing turizam kao dio nautičkog turizma je posljednjih godina prerastao u finansijski moćnu turističku industriju. Svjetsko tržište pomorskih krstarenja bilježi rast na svim tržištima i prema procjenama činiće sve veći dio svjetskog turizma. Zato nas posebno raduje to što je Bar postao destinacija u koju uplovljavaju brodovi na kružnim putovanjima, a naročito nas raduju pozitivne najave za budućnost. Selektivni oblici turizma kao što je kruzing doprinose promociji destinacije, većoj zaposlenosti, a jedan od pozitivnih učinaka je i vjerovatni povratak dijela gostiju u destinaciju u svojstvu stacionarnih turista. Vjerujem da će Bar, imajući u vidu atraktivnost i konkurentnost svoje ponude, i u tome uspjeti”, rekao je Emil Kukalj, direktor Turističke organizacije Bar.

 
“Brod ‘Artania’ je šesnaesti kruzer koji je posjetio Bar u ovogodišnjoj sezoni, čime je ukupan broj turista dosegnuo cifru od 22.500. Ako podatke uporedimo sa prethodne dvije sezone, uočićemo značajno povećanje, kako u broju brodova, tako i u broju turista. Za 2019. imamo najavu za 25 kruzera koji će dovesti oko 26.000 turista. Kompanije koje svoje kruzere šalju u Bar zadovoljne su prvenstveno bezbjednošću i sigurnošću u luci, lučkim kapacitetima, infrastrukturom i uslugom, ali i Barom kao turističkom destinacijom koja pruža mogućnost različitih izletničkih tura. Posebno bih izrazila zadovoljstvo povodom odlične saradnje koju smo nastavili, ali i unaprijedili sa lokalnom samoupravom, Turističkom organizacijom Bar, Klasterom turizma i kreativne industrije, Srednjom Ekonomsko-ugostiteljskom školom i Pomorskim fakultetom Kotor. Drago nam je što doprinosimo i radimo na proširenju mogućnosti za turiste i privredu, uz podršku našeg većinskog vlasnika ‘Global Ports Holdinga’,  koji je svoj portfolio obogatio priključivanjem još jedne luke u Hrvatskoj, luke Zadar”, izjavila je Tanja Novović, koordinatorka kruzing aktivnosti u AD “Port of Adria.”
 
Kapetan broda “Artania” Morten Handson godinama dolazi u Crnu Goru. Po drugi put imao je priliku da posjeti Bar.
 
“Sjajna je prilika da imamo dvije luke u jednom danu, Kotor i Bar. Međutim, u Kotoru je ograničen prostor, ima mjesta za jedan kruzer, a drugi je na sidru. Mali je grad, mnogo ljudi i na to moramo obratiti pažnju, zbog toga je dobro da u Crnoj Gori imamo još jednu luku. Ukoliko je gužva u Kotoru, možemo birati Bar, a koliko znam iz Bara nije daleko da se turisti kroz izletničke programe dovezu do Kotora, to je sat vremena. To je ujedno i prilika da turisti vide vašu divnu državu Crnu Goru”, kazao je kapetan koji 13 godina radi za kompaniju “Phoenix Reisen”.

 
AD “Port of Adria” je u 2017. godini prihvatila devet kruzera, preko kojih je u Bar i Crnu Goru došlo oko 11.550 putnika, dok je u 2016. godini prihvatila sedam kruzer brodova i 8.660 putnika. U odnosu na 2017. godinu, sezona 2018. bilježi rast putnika od 96%, dok projektovani rast putnika za 2019. godinu u odnosu na sezonu 2018. iznosi 16%. Dolaskom njemačkog kruzera, produžena je turistička sezona u Baru, što je svakako jedan od prioritetnih ciljeva.
 
“Global Ports Holding”, većinski vlasnik Bar kruzing luke, u devet zemalja upravlja sa 17 luka, od kojih 15 za kruzing. Priključivanjem luka Havane i Zadar još jednom potvrđuje epitet najvećeg operatora kruzing luka u svijetu, koji će nastaviti sa strategijom rasta za područje Sjeverne, Srednje i Južne Amerike.
 
ZAKUPLJENI REKLAMNI PROSTOR