Društvo

VIDEO: Sastanak gradonačelnika sa privrednicima

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 20:11:2018 | 18:18:32

Rješavanje pitanja privremenih lokacija i spornih komunalija glavni su efekti daanšnjeg sastanka predsjednika opštine Bar Dušana Raičevića sa barskim privrednicima.
 
“Otklanjanje biznis barijera biće i u narednom periodu jedan od prioritea lokalne uprave, jer Udruženje privrednika smatramo svojim partnerom”, naglasio je čelni čovjek barske opštine.

 
Da je lokalna uprava zaista spremna da se uhvati u koštac sa biznis barijerama koje godinama opterećuju privrednike potvrđuje činjenica da se predsjednik opštine Dušan Raičević za nepuna četiri mjeseca svog mandata već treći put sastaje sa predstavnicima barske privrede kako bi razgovarali o aktuelnoj problematici.
 
“Ono što smo čuli na današnjem sastanku biće jasna smjernica u kom pravcu treba da djeluje lokalna administracija”, kazao je Raičević, koji je dodao da je ovo bila jedinstvena prilika da se predstavnici barske privrede upoznaju sa njegovim timom i saradnicima sa kojima će u narednom periodu i direktno sarađivati.
 
“Bila je ovo i šansa da porazgovaramo o problematici koja se tiče odluke o naknadama za komunalno opremanje koja će pretrpjeti izmjene i dopune. Do kraja godine očekuje se i donošenje programa za privremene objekte, kao i odluke o naknadama za legalizaciju neformalnih objekata”, najavio je Raičević.

 
Privrednici su zadovoljni jer je na pomolu otklanjanje dvije najznačajnije biznis barijere.
 
“Bio je ovo vrlo uspješan sastanak i ako ovako i ubuduće budemo reagovali, možemo očekivati da ćemo vrlo brzo riješiti sve biznis barijere”, procjenjuje predsjednik Udruženja privrednika Bara Rade Vujačić.
 
“Nemamo primjedbe na komunalije, izuzev na one koje se odnose na podzemne garaže i tehničke prostorije”, kazao je Goran Pajković, koji se više od dvije decenije bavi investicijama u građevinarstvu.
 
Vlasnik “Bonese” Nedeljko Lale Čović, čija se kompanija bavi proizvodnjom i izvozom hrane istakao je da je tržište Crne Gore malo i da je teško konkurisati velikim multi-nacionalnim kompanijama čiji prioritet nije kvalitet, već cijena proizvoda.

 
“Puno barijera u ovoj djelatnosti imamo i kada je riječ o raznim taksama i doprinosima koji su suvišni ili se preklapaju sa drugim obavezama. Takve takse ne postoje u zemljama u okruženju. Prepisujemo zakone o bezbjednosti hrane iz mnogo razvijenijih zemalja, koji se teško mogu primijeniti kod nas. Mi smo značajno napredovali i mislim da građani Crne Gore, kada je riječ o bezbjednosti hrane, mogu biti spokojni”, kazao je on.
 
Predsjednik optine Bar Dušan Raičević istakao je nakon današnjeg sastanka i da je neadekvatno odlaganje komunalnog otpada u turističkoj sezoni bio takođe jedan od izraženih problema čije rješavanje se očekuje u narednom periodu.