Društvo

Apsolutni trijumf đaka OŠ Jugoslavija i profesora Paladina

by Željko Milović | 20:11:2018 | 19:18:20

U konferencijskoj sali Sportske dvorane “Topolica“ danas je održano polufinale desetog jubilarnog turnusa kviza “Koliko poznajem svoj grad?”, kojeg za đake osnovnih škola barske opštine organizuje Sekretarijat za opštu upravu i društvene djelatnosti Opštine Bar, uz saradnju sa NVO Mediteran Multimedia.
 
Učestvovalo je 30 učenika iz svih deset barskih osnovnih škola. Nakon godinu dana odustvovanja, OŠ “Mrkojevići” se vratila na takmičenje. 
 
Po prvi put u deset godina ovog kviza, jedna škola je ostvarila apsolutni trijumf – sva tri prva mjesta pripala su đacima OŠ “Jugoslavija” čiji je mentor prof. Dejan Paladin: Dženani Mehadžić (koja je bila prva u polufinalu i druga u finalu prošle godine), Ivanu Lukiću (drugi u polufinalu i pobjednik u finalu prošle godine) i Matei Šaltić (peto mjesto u polufinalu prošle godine).

 
Još jedan kuriozitet, svih 10 godina je prof. Paladin imao svog đaka u finalu kviza, kao profesor u školama “Meksiko” i “Jugoslavija”. Raduje i konačni visoki plasman đaka iz OŠ “Kekec” – četvrto mjesto i gradske škole “B.J.Orlandić” – peto mjesto, što je njihova najbolja pozicija u deset godina kviza.
 
Iako je ovo kviz u kome učestvuju uglavnom završni razredi, po prvi put su se pojavile i dvije takmičarke iz šestog razreda. Jedna od njih, Elena Golubović iz OŠ “Meksiko”, osvojila je više nego odlično šesto mjesto, u konkurenciji mnogo starijih takmičara.
 
Po troje odabranih đaka iz svake škole koji su se pripremali za kviz, u kome je dobar plasman stvar prestiža obrazovnih ustanova, odgovarali su danas pismeno na 35 tzv. ABCD pitalica. Postavljeno je 18 lakših i 17 težih pitanja.

 
Tačan odgovor na lakše pitanje donosio je jedan poen, a tačan odgovor na teže pitanje dva poena. Za učenike koji su imali jednaki broj bodova, bilo je bitno ko je odgovorio na veći broj težih pitanja, pa je tako i formirana tabela. U kvizu je provjerena opšta kultura učenika, a spektar tema pitanja raširen je kroz sve aspekte života - od muzike i sporta, preko zabave i kulture, do geografije i istorije.
 
Na tabeli škola, osim upisanih novih poena, nema promjena. Prvi su i dalje “Mrkojevići”, druga “Srbija”, treća “Jugoslavija”, a četvrti “Meksiko”. Peto mjesto drži OŠ “Anto Đedović” zahvaljujući drugom mjestu osvojenom još 2009. godine, šesta je OŠ “Jovan Tomašević” iz Virpazara, sedmi sutomorski “Kekec”, osmi “Blažo Jokov Orlandić”, deveta OŠ “Bratstvo Jedinstvo” Đuravci, a deseta škola “Đ.K.Skenderbeg”  iz Ostrosa. 
 
 
Sudeći po prikazanom znanju u polufinalu, sasvim je sigurno da će borba za plasman i nagrade u jubilarnom, desetom kvizu biti uzbudljiva. Finale je u četvrtak u 13:00 u Konferencijskoj sali Sportske dvorane „Topolica“.