Društvo

VIDEO: Zasijedao Lokalni dječji parlament

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Zoran Milošev | 30:11:2018 | 20:49:15

Nakon pet godina pauze, danas je u barskoj Skupštini održana sjednica Lokalnog dječjeg parlamenta, sa samo jednom tačkom dnevnog reda "Participacija mladih u procesu planiranja i odlučivanja".
 
Sjednicu je otvorio predsjednik SO Mićo Orlandić, a predsjedavali su joj članovi Dječjeg parlamenta - Mirela Čobić, Anida Bosović i Jakša Fatić.
 

Djeca su od direktora javnih preduzeća, predstavnika nadležnih sekretarijata, ali i predsjednika Opštine Dušana Raičevića, tražila odgovore na brojna pitanja koja se tiču uslova školovanja, zdrave životne sredine, sadržaja za mlade, regulisanja sistema otpada i kanalizacije, izgradnje Dnevnog centra za djecu i mlade ometene u razvoju, azila za napuštene životinje...
 
Sjednica Lokalnog dječjeg parlamenta, kazao je predsjednik Skupštine Mićo Orlandić, organizovana je povodom dvadeset godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, a uvodno izlaganje imala je Rajka Perović, direktorka Centra koji se bavi zaštitom dječjih prava.
 

“Na odraslima je odgovornost  da obezbijede djeci pravo učešća u procesu planiranja i odlučivanja, kako bi postala odgovornija, nezavisnija i kako bi im bilo omogućeno da se razvijaju i žive u adekvatnim uslovima”, kazala je u uvodnom izlaganju Rajka Perović, direktorka Centra za prava djeteta, koja je istakla da je cilj ove institucije stalna promocija Konvencije o pravima djeteta.
 
Predsjedavajuća Lokalnog dječjeg parlamenta Mirela Čobić, učenica IV razreda Gimnazije "Niko Rolović", naglasila je da "iako živimo u gradu kojeg mnogi smatraju najljepšim u Crnoj Gori, fali nam mnogo sadržaja i prostora koji bi bili posvećeni mladima".
 
Ona je navela da nedostaju kulturno-edukativni događaji, posebno u zimskim mjesecima, jer je, kako je kazala, “Barski ljetopis”, na žalost, redukovao programe namijenjene mladima. Ona je zamjerila što bioskop ne radi, što su "Susreti pod Starom maslinom" stereotipni, bez osmišljavanja drugačije koncepcije koja bi donijela novine i osvježenje, škole nijesu dobro opremljene, u nekima ne radi grijanje... Čobić je sugerisala da je neophodno izgraditi Omladinski centar, kakav postoji u drugim gradovima, a nedostaju i parkovi, igrališta i više zelenih površina.
 
“Živimo u digitalnom vremenu, što nije ispraćeno odgovarajućom opremom u školama, mladi su spremni da djeluju i rade, a zainteresovani su i za kvalitetne i zanimljive kulturne sadržaje. To je potvrđeno i na pozorišnoj predstavi ‘Jami distrikt’, koju su moji vršnjaci pogledali u velikom broju. Sve više mladih napušta ovaj grad i zemlju, te se nadam da će nadležni napraviti strategiju kako to da zaustave”, kazala je još Mirela Čobić, koja je istakla da su isti problemi izneseni i na prethodnom parlamentu prije pet godina, “a ne vidimo da se išta uradilo poslije toga”.
 

Članove Lokalnog dječjeg parlamenta zanimalo je i kada će škola u Mrkojevićima dobiti fiskulturnu salu, ali i kako se održavaju korita rijeka Rikavac i Željeznica, koje su postale "crne ekološke tačke", zašto u pojedinim naseljima nema kontejnera za smeće, kada će biti izgrađena kanalizaciona mreža u Starom Baru, da li će Bar dobiti biciklističke staze...
 
Predsjednik Opštine Dušan Raičević sa punom pažnjom saslušao je i opširno odgovorio na svako pitanje, uz isticanje da vjeruje da je Bar, u skladu sa starom krilaticom "grad djece i grad mladih".
 
“Upravo ste vi heroji ovoga grada, jer trebalo je mnogo hrabrosti, odvažnosti i znanja, kako biste danas postavili i tražili odgovore na sva ova važna pitanja. Bar je bio prepoznat kao najčistiji i najuređeniji grad, ne samo u Crnoj Gori, već i u bivšoj Jugoslaviji i, tu reputaciju želimo da povratimo. Apelujem na vas da utičete na starije  i svi zajedno više vodimo računa  komunalnom redu. Drago mi je da prepoznajete da u otpadu leži izvor prihoda i da nam je potreban Centar za reciklažu. Nijesmo zadovoljni, i to ste dobro primjetili, načinom odlaganja i sakupljanja smeća. Već je rađeno na čišćenju korita rijeke Rikavac, a uskoro će, nakon završene tenderske procedure, isto biti urađeno i na rijeci Željeznica. Gradnju azila na brdu Volujica usporilo je negodovanje građana Polja, koji ga ne žele na tom mjestu. Razmatramo druge mogućnosti, možda i izgradnju zajedničkog azila sa susjednim gradovima. Podržavamo zdrave stilove života, te je u tom smislu značajno izgraditi i biciklističke staze. To je važno i za naše turiste koji na biciklu mogu obići sve atraktivne lokacije u opštini. Barski privrednici su obećali da će u tu svrhu pokloniti projekat. Ne raduje me činjenica koju ste danas iznijeli da je Bar jedini grad koji nema Dnevni centar za djecu i mlade ometene u razvoju. Još 2013. godine definisana je Planskom dokumentacijom lokacija koja je u svojini Vlade, a data je na korišćenje školi ‘Meksiko’. Radićemo na tome u narednom periodu”, obećao je predsjednik Raičević.
 

A što je Lokalni dječji parlament, kojeg čine dvadeset i šestoro učenika osnovnih i srednjih škola, uradio u prethodom periodu, učesnike sjednice informisala je Ivana Mašanović, učenica III razreda barske Gimnazije.
 
“Ukazali smo na neadekvatne uslove smještaja u Domu učenika ‘Dušan Marović’, kako bi pomogli našim vršnjacima. Imali smo i sastanak sa potpredsjednicom Opštine Tanjom Spičanović, koji je rezultirao saradnjom sa danskom humanitarnom organizacijom. Gostovali smo u Radio Baru i realizovaćemo nekoliko emisija na sve ove teme o kojima danas govorimo, priredili smo tribinu ‘Moj heroj’, koja je trebalo da pokaže ko su heroji i idoli današnjice. Ugostili smo i neke koje mi smatramo herojima. Planirali smo i humanitarne akcije, obilježavanje Svjetskog dana knjige i Međunarodnog dana planete”, kazala je Mašanović.
 
Koordinatorka Lokalnog dječjeg parlamenta, pedagoškinja Tanja Vujović, nada se da će ova značajna institucija u budućnosti zaživjeti na čvršćim osnovama.
 
“Zamisao je da Opština prepozna rad mladih na ovaj način, kao važan potencijal za razvoj grada i otvori Omladinski centar, što je i najveća želja parlamentaraca. Važno je da dobiju svoj prostor u kojem bi se okupljali i radili, a potrebno je, naravno, da tu neko i bude uposlen, kako bi sve moglo da funkcioniše i ima svrhu”, istakla je Vujović.
 
“Šesta sjednica SO Bar, koja je organizovana zajedno sa Lokalnim dječjim parlamentom, protekla je u otvorenom razgovoru i bila je veoma zanimljiva, jer su problemi analizirani iz ugla mladih, koji su budućnost i ovoga grada i države. Bila je zaista, odlična atmosfera, a naši mali i mladi sugrađani divni i odlični u postavljanju pitanja koja se tiču života svih naših sugrađana”, kazao je predsjednik barskog parlamenta Mićo Orlandić, koji je obećao da će ovaj vid saradnje sa mladima u narednom periodu biti osnažen i da će Lokalni dječji parlament postati redovna praksa.
 
Članove Lokalnog dječjeg parlamenta pozdravila je i predstavnica Zaštitnika za ljudska prava Duška Šljivančanin, a nakon sjednice, predsjednik Skupštine i predsjednik Opštine Mićo Orlandić i Dušan Raičević, priredili su druženje sa mladim parlamentarcima, u znatno opuštenijoj atmosferi, na koktelu u maloj sali SO.