Društvo

Raičević i Mustafić sa iseljenicima u Čikagu

izvor: CdM | 17:12:2018 | 11:13:44

“Barska dijaspora u Čikagu, i uopšte u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je i do sada mnogo pomagala i investirala u zavičaj, ima značajan potencijal za privredne projekte”, ocijenio je sinoć na velikom susretu iseljenika u Čikagu direktor Zavoda za zapošljavanje, Suljo Mustafić. Na susretu je govorio i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.
 
Veliki susret organizovan je u Kulturnom centru “Rumija”, koje je, kako je kazao direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, jedno od najorganizovanijih i najbrojnijih udruženja koja okupljaju našu dijasporu na teritoriji Sjeverne Amerike i istakao brojne projekte i aktivnosti koji su u ovom gradu inicirani, podržani i realizovani uz pomoć dijaspore.
 
Mustafić je kazao da će država Crna Gora u narednom periodu posvetiti veću pažnju jačanju kapaciteta za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.
 
“Uz dobru koordinaciju državnih organa i lokalne uprave Bara može se mnogo više uraditi u narednom periodu u funkciji razvoja privrede i investiranja u održive projekte u različitim oblastima – od turizma, preko građevinarstva i uslužnih djelatnosti. Potrebno je da jačamo međusobno povjerenje i da država bude servis i naših građana u dijaspori”, kazao je Mustafić.

 
Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da Bar duboko cijeni doprinos koji je dijaspora dala i daje svom gradu i doživljava ga kao svoj nerazdvojivi dio.
 
Raičević je istakao da Bar osluškuje svoju dijasporu i njene potrebe, te najavio da je ova opština upravo time podstaknuta izdvojila određena sredstva za izgradnju fiskulturne sale OŠ “Mrkojevići” u Pečuricama, a na inicijativu upravo KC “Rumija”.
 
On je kazao da će Opština vrlo brzo razgovarati sa resornim ministarstvom o modalitetima finasiranja izgradnje tog objekta i pozvao dijasporu da zajedničkim snagama dovrše ovaj značajan projekat.
 
U razgovoru sa više od 100 članova KC “Rumija”, udruženja koje je osnovano prije četvrt vijeka, delegacija iz Crne Gore razgovarala je o manjim lokalnim projektima, problemima, infrastrukturnim projektima koji bi mogli da se riješe uz zajedničko učešće dijaspore i Opštine.
 
Razgovarali su i o načinima saradnje sa Upravom za dijasporu i matičnom zemljom, najavljeni su novi projekti Uprave u narednoj godini i dogovorena bliža saradnja i komunikacija, a naročito je pozitivno ocijenjena namjera Uprave da u narednoj godini raspiše javni konkurs za dodjelu sredstava organizacijama dijaspore, kao i namjera da se sljedeća manifestacija Dani dijaspore organizuje baš u Baru, 29. jula naredne godine.
 
Susretu su prisustvovali i generalni konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović i šefica jednog od odsjeka Uprave za dijasporu Elvira Bekteši.