Društvo

VIDEO: TO Bar nagradila najljepše novogodišnje izloge

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 28:12:2018 | 17:42:11

Turistička organizacija Bar i ove godine organizovala je nagradnu akciju “Najljepši novogodišnji izlog”. Učestvovala su 172 vlasnika poslovnih prostora, butika i zanatskih radnji, koji su se potrudili da na originalan i kreativan način urede svoje izloge i doprinesu ljepšem izgledu grada i svečanom, prazničnom raspoloženju. Nagrade su uručene na novogodišnjem koktelu u restoranu “Knjaževa bašta”.

 
Nagradna akcija “Najljepši novogodišnji izlog” Turističke organizacije Bar podstakla je vlasnike butika i drugih poslovnih prostora da što atraktivnije urede svoje izloge i radne prostore. Iz godine u godinu ima sve više poklonika i učesnika.

 
Tročlani žiri u sastavu: Vesna Ljujić - diplomirana inženjerka poljoprivrede i novinari Radomir Petrić i Mladen Stojović, odlučio je da prva nagrada i 150€ pripadnu butiku “Miss Piru Intima”, druga i 100€ “Carissimi”, a treću nagradu i 50€ dobio je prestižni barski butik “Šarm”.
 
Marija Klisić, zaposlena u prvonagrađenom butiku, kazala je da su se potrudili da njihov izlog ove godine bude u sasvim novom ruhu.

 
“Željeli smo da izgleda potpuno drugačije u odnosu na prethodne godine. Ideja je bila moja, a u realizaciji mi je pomogao ujak koji se bavi izradom suvenira. Napravili smo jelke od panel ploča, sa bijelim i crvenim bombicama, a ukrasili smo ih i sa dosta šljokica. Ova akcija Turističke organizacije je mnogo lijepa i doprinosi novogodišnjoj atmosferi u gradu”, istakla je Marija Klisić.
 
Poznati butik kožne galanterije "Carissima" priredio je u svom izlogu pravu novogodišnju čaroliju. “Sve je inspirisano božićnim i novogodišnjim praznicima. Dominiraju jelka, zvončići, praznični detalji... Trudili smo se da doprinesemo novogodišnjoj čaroliji svi zajedno - zaposleni i vlasnici butika”, kazala je Aida Useinović, zaposlena u "Carissimi".

 
Prvi put u akciji "Najljepši novogodišnji izlog" TO Bar učestvovao je butik "Šarm" i dobio treću nagradu. Vlasnica Sandra Vujotić ističe da je prošle godine saznala za nagradni konkurs, što je dodatno podstaklo da što ljepše uredi svoj izlog.
 
“Svake godine uređujem butik  za praznike, ali ovoga puta uradila sam to sa posebnom motivacijom. Isključivo sam sama sve ukrašavala. Koristila sam dosta ukrasnog papira za jelku, u bordo-zlatnoj nijansi. Veoma sam zadovoljna kako sve izgleda, a posebno mi je drago što je to zapazio i nagradio i žiri u ovoj akciji”, rekla je Sandra Vujotić iz "Šarma".

 
Prve nagrade uručila je predsjednica Izvršnog odbora TO Bar Milica Stanišić Vuković, koja je čestitala nagrađenima i poželjela im sreću u Novoj godini: “Nadam se da ćete provesti novogodišnje praznike u dobrom raspoloženju, a tome svakako doprinose i vaši lijepo uređeni izlozi”.
 
Učesnike akcije i nagrađene, pozdravio je u ime domaćina i organizatora direktor TO Bar mr Emil Kukalj.
“Ova akcija godinama pokazuje da je u potpunosti opravdana, jer doprinosi uređenju našeg grada, odnosno našem zajedničkom cilju - da Bar izgleda što ljepše i da svi zajedno uživamo u čaroliji i ljepoti božićnih i novogodišnjih praznika. Komisija je imala težak zadatak, jer je na terenu obišla 172 poslovna prostora i, među brojnim lijepo uređenim izlozima, morala je da odabere najljepše. Uložen je veliki trud i umijeće, nadam se da ćemo akciju održati u kontinuitetu i možda, proširiti broj nagrada i kategorije”, kazao je direktor TO mr Emil Kukalj, koji se zahvalio svim učenicima, jer, kako je naglasio, “uređujući svoje izloge, uredili ste naš grad”. On je specijalne nagrade i po 100€ uručio dječjem butiku “Emporio Junior” za cjelogodišnji doprinos ukrašavanju grada, “Pretty Woman” za najljepšu jelku u izlogu i zlatari “Engjell” za kontinuirani doprinos akciji.

 
Svetlana Đurnić, iz butika “Emporio Junior”, koji je do sada dobio tri prve nagrade, kazala je da joj je ovo priznanje najdraže. “Prvenstveno zbog toga jer je ovo nagrada za uređen izlog u toku cijele godine. Drago nam je što je komisija prepoznala naš trud, jer  za svaku novu kolekciju mi pripremamo i uređujemo izlog na nov i kreativan način”, navela je Svetlana Đurnić.
 
Specifičnu i originalnu jelku imao je butik "Pretty Woman", u obliku haljine. Monika Đorović ističe da su željeli da se "poigraju" i da njihov butik bude u skladu sa onim što dominira u njemu, a to su ženstveni ženski komadi, prije svega haljine.
 
Kontinuirano učestvuje u akciji "Najljepši novogodišnji izlog", zlatara "Engjell", čiji vlasnik Engjell Mazreku ističe da je ukrašavanje izloga tradicija u njihovoj radnji i porodici. “Još u najranijem djetinjstvu kitili smo, prvo radnju mog oca, a sada i moju. Inspiracija je trenutna, a akcija TO Bar dala nam je dodatni podsticaj i na tome se posebno zahvaljujem”, kazao je Engjell Mazreku, koji je obećao da za narednu godinu priprema nešto sasvim novo i kreativno.

 
Menadžerka za informativnu djelatnost  i promotivnu aktivnost u Turističkoj organizaciji Bar, Nikoleta Nikčević, uručila je pohvale za doprinos akciji i prazničnom raspoloženju: zlatari "Baltez" i buticima  "Ego", "Uno", "Čarolija", "Petar Pan", "Party Time" i "Pinokio".
 
Komisija je obilazila poslovne prostore od 17. do 27. decembra, a odluku je donijela na osnovu sljedećih kriterijuma: kreativnost, originalnost ideje, primijenjeni kolorit, božićni i novogodišnji doživljaj, upotreba tradicionalnih i novih dekorativnih elemenata. Prilikom ocjenjivanja vodila je računa i o pravilima koja se primjenjuju kod dekorisanja i aranžiranja - princip preglednosti, međusobni odnos elemenata, odnosno njihova kompozicija i pozicioniranje u jednu cjelinu i princip jedinstva, čije je osnovno načelo estetski red, koji se ostvaruje kroz harmoniju, ravnotežu, stil i ideju.
 
Presudno kod donošenja odluke bilo je da izlog vizuelno-estetski predstavlja organizovanu cjelinu, bude prijemčiv u oku posmatrača i proizvede specifičan ugođaj i estetski doživljaj.