Društvo

Donešen PUP Opštine Bar i DUP Sutomore centar

by Ilija Kovačević, photo: Adi Karađuzović | 31:12:2018 | 15:21:27

Deseta sjednica Skupštine opštine Bar, sazvana po hitnom postupku, održana je danas. Na dnevnom redu su bile samo dvije tačke: Prijedlog Odluke o donošenju Prostorno-urbanističkog plana (PUP) opštine Bar i Prijedlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna DUP Sutomore centar, koje su bile planirane za devetu sjednicu prošlog četvrtka, ali su skinute sa dnevnog reda jer nije stigla neophodna saglasnost od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma.
 
U međuvremenu je saglasnost pribavljena, pa su danas obje tačke dnevnog reda usvojene sa 20, odnosno 21 glasom “za”.
 
Izrada PUP opštine Bar započeta je Odlukom o pristupanju izradi Prostornog plana opštine Bar, a nastavljena Odlukom o izradi Prostorno-urbanističkog plana opštine Bar od 3. septembra 2009. godine. Izrada plana povjerena je konzorcijumu Juginus doo, dsd Juginus-Mont Bijelo Polje i IAUS Beograd.        
 

Uvodno slovo je dala resorni sekretar Nikoleta Pavićević: “S obzirom da Opština Bar do sada nije imala planski dokument koji pokriva teritoriju čitave opštine, PUP predstavlja najznačajniji planski dokument za dalji prostorni, urbanistički i ekonomski razvoj, kao i na to da su ispunjeni svi zakonski uslovi, predlažemo da Skupština Opštine Bar donese Odluku o donošenju Prostorno urbanističkog plana  opštine Bar”.
 
Ona je u dogovoru sa odbornicima i predsjedavajućim objedinila u uvodnom slovu obje tačke, odnosno i Prijedlog Odluke o donošenju Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana “Sutomore – centar”.
 
“Predsjednik Opštine Bar donio je Odluku o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana Sutomore centar od 22. 08. 2016.god. Izrada plana povjerena je DOO Centar za arhitekturu i urbanizam iz Podgorice. Odlukom od 31. 07. 2018. godine utvrđen je Nacrt plana. U postupku izrade sprovedena je zakonska procedura u sklopu koje su pribavljena mišljenja nadležnih institucija i mišljenje Ministarstva održivog razvoja i turizma. Odlukom Predsjednika Opštine od 10. 12. 2018. god. utvrđen je Prijedlog plana, a na koji je dobijena saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma. S obzirom da su ispunjeni svi zakonski uslovi, predlažemo da Skupština Opštine Bar donese Odluku o donošenju Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana Sutomore – centar”, kazala je Pavićević.
 

U raspravi po obje tačke koja je potom uslijedila učestvovali su odbornici Dejan Đurović, Momčilo Leković, Vasilije Lalošević, Branka Nikezić, Dragan Vojvodić, Asim Andrić, Jovan Ivović, Mićo Orlandić, kao i predsjednik Opštine Dušan Raičević.
 
Iako su svi odbornici bili jedinstveni u ocjeni da je ovaj dokument trebaolo i ranije donijeti, odnosno da treba biti donešen, iz opozicionih ali i pozicionih klupa je to različito interpretirano.
 
Iz klupa vladajuće koalicije je istaknuto da je ovo privilegija što mogu da glasaju za PUP i da se na slažu sa ocjenama da se ništa nije radilo: “Radi se o korigovanom prijedlogu PUP-a i sve što čini život - čini i ovaj plan, treba pokušati da ono što je dobro ‘uzmemo’ od njega, odnosno da pokušamo da dovedemo investitore”.
 

Iz opozicionih klupa su kazala da teška srca glasaju za PUP, odnono da je daleko od dobrog, da ovako važan dokument se donosi u “pet do 12”, odnosno da svi djelovi opštine zaslužuju ravnomjeran razvoj koji nemamo ni u Baru, ni u Crnoj Gori.
 
Predsjednik Opštine Dušan Raičević se na kraju rasprave obratio odbornicima, kazavši da se zahvaljuje na prihvatanju inicijative po hitnom postupku i što time vode računa o opštem dobru sredine.