Društvo

VIDEO: Počela sječa čempresa, burno oko gradilišta

by Vesna Šoškić, kamera Zoran Milošev, montaža Adi Karađuzović | 17:01:2019 | 16:00:06

Uz protest građana i asistenciju policije, jutros je u Baru počela sječa stabala na mjestu gdje je Detaljnim urbanističkim planom predviđena izgradnja vrtića.

 
Negodovanje građana počelo je kada je u oktobru postavljan kamen temeljac za ovaj važan objekat, koji je, zbog prebukiranosti postojećih kapaciteta, nužno potreban gradu. Skupština opštine Bar je na inicijativu građana, u novembru prošle godine , još jednom preispitala tu odluku, saslušavši argumente "za " i "protiv" , nakon čega je sprovedeno i izjašnjavanje u kojem građanska inicijativa nije dobila potrebnu podršku.

 
Prije nego što je tridesetak građana svojim prisustvom i negodovanjem, rano jutros, spriječilo dalju sječu čempresa, radnici građevinske firme iz Nikšića, posijekli su 18 stabala. Nakon toga, sječa je nastavljena uz asistenciju policije, a nekoliko građanskih aktivista koji su, kako su naveli, pružali pasivan otpor, privedeno je na informativni razgovor.
 
“Ovo je urađeno diverzantski, po noći i neočekivano, kako je ova vlast i naučila. Radnici nijesu krivi, oni samo rade ono što im je rečeno. Ovo je masakr prema gradu, Gimnaziji i njenom dvorištu", kazao je Dragan Tufegdžić, odbornik Demokrata u lokalnom parlamentu, koji je jutros prisustvovao sječi čempresa.

 
Za dr Srđana Kalinića, koji se, takođe pridružio protestantima, priča o vrtiću je završena stvar.
 
“Sječa stabala počela je u ranim jutarnjim satima, što potvrđuje da i se i oni koji ovo rade osjećaju krivim. Ali, mislim da se više ništa ne može učiniti, stabla su posječena i sve je završeno”, kazao je on.
 
Mladi građanski aktivista Blažo Marinović, istakao je da je sječa stabala predstava jednog procesa koji traje trideset godina.
 
“Vrtić je mogao da se gradi na drugoj lokaciji, ali ovo je, očigledno, interes krupnog kapitala”, naveo je Marinović.

 
Profesorica Biljana Maslovarić danas je održala seminar o kritičkom mišljenju kod djece. 
 
“Trebalo je da ovo predavanje održimo u školi, ali bilo bi licemjerno da pričamo o razvijanju koncepta kritičkog mišljenja, a da jutros ne budemo ovdje”, kazala je profesorica Maslovarić.
 
Podsjećamo, izgradnja vrtića, na lokaciji između barske Gimnazije i osnovne škole "Blažo Jokov Orlandić" predviđena je Detaljnim urbanističkim planom, o kojem je sprovedena javna rasprava, a Skupština opštine Bar je na sjednici, 15. novembra prošle godine, na kojoj su prisustvovali i predstavnici Građanske inicijative, raspravljala o njihovom prijedlogu da vrtić bude izgrađen na drugom mjestu, ali on nije dobio potrebnu skupštinsku podršku.