Društvo

Reagovanje političkih partija na sječu čempresa

| 17:01:2019 | 17:04:30

Povodom današnje sječe čempresa reagovale su brojne političke partije. Njihova saopštenja prenosimo po vremenskom redosljedu pristizanja mailova u našu redakciju.
 
***
 
Saopštenje Vasilija Laloševića, odbornika SNP u SO Bar:
 
Bunt građana Bara protiv sječe borova i uništavanja gimnazijskih amfiteatara,tzv. krugova, bila je jedinstvena inicijativa-pokreta "Građanska akcija", koja je bez ikakve političke konotacije, osvježila Bar i dala nadu da u ovom gradu postoji hrabrost, mladalački bunt, i vizija grada punog solidarnosti, ekonomskog blagostanja i prosperiteta. Ali, nažalost ta iluzija o postojanju respekta prema svojim građanima i njihovom demokratskom nastojanju da kroz dijalog, iskažu svoje ideje, jutros se raspršila uz zvuke motornih testera.
 
U potaji, prohladnog barskog jutra, rukovodstvo opštine Bar i investitori - Ministarstvo obrazovanja, pokazali su koliko im je stalo do građanskih inicijativa. O brojnom prisustvu pripadnika policije izlišno je govoriti, pa se valja zapitati jesu li ovako angažovani u borbi protiv brojnih pošasti društva.
 
Više je vredila ova građanska inicijativa u suštinskom smislu, nego brojne odluke koje je barski parlament donosio u minulom periodu, ili će ih donositi. Nije vredjelo upozorenje vlastima da zastanu malo, i saslušaju glas naroda.
 
Kulturne manifestacije, umjetnički performansi, koje su ovi mladi ljudi osmislili, davali su, jedan plemeniti i avangardni ton čitavoj tzv.'"čempres revoluciji".
 
Svi smo bili za izgradnju vrtica, ali ne na ovoj lokaciji, s obzirom da se uništava višedecenijski simbol mladosti Bara, kultno mjesto, dvorišta gimnazije, na kojem su generacije odrastale. Pogotovo, što u Baru postoji mnogo drugih, povoljnijih lokacija. Tako se obistinila naša slutnja da će neki loši đaci barske gimnazije, uništiti ono što su stvarali oni najbolji.
 
***
 
Saopštenje opštinskog odbora SDP-a Bar:
 
Građani Bara, ali i Crne Gore su jutros zgranuti informacijom da je došlo do sječe čempresa u ranim jutarnjim časovima. Što god bilo opravdanje aktuelne lokalne vlasti, teško da će i među najvjernijim pristalicama naći podršku za ovaj čin kojim se nepovratno izgubilo nešto što je bilo ponos i uspomena desetina generacija barske Gimnazije.

Njihove karijere će od danas biti obilježene ovim činom, koji se odigrao u sred zimskog raspusta, u ranu zoru, jer znaju da za to što rade nemaju podršku građana našeg Bara.

Iako su ti građani, koji su ih i birali, potpisivali peticije, davali alternativna rješenja za problem, tražili da se nađe neka druga lokacija ili vrtić arhitektonski uklopi u prostor, sve to nije bilo bitno jer je njihov glas očigledno bitan samo na izborima.

Država koja je prije 27 godina proklamovala Ustavom da je ekološka, ta odrednica ima samo marketinški značaj, jer danas ne postoji normalna evropska zajednica u kojoj bi vlast prema jednom parku sa višedecenijskim čempresima ovako postupala.
 
***
 
Saopštenje Prave Crne Gore – Bar:
 
Bеzdušna pоlitika lоkalnе upravе na čеlu sa оdnarоđеnim pоslanicima danas jе u Baru kulminirala i na svirеp način pоkazala svоjе pravо licе. Nijе bila dоvоljna pеticija sa prеkо 4000 pоtpisa, ni mоlbе, ni zahtjеvi da sе grad nе uništava, nijе bilо dоvоljnо ni tо štо smо sе оkupljali i оrganizоvali fеstival. Ništa оd tоga nijе bilо dоvоljnо jakо da prоdrе u glavе pоjеdinaca kоji vršе vlast. Uzaludnо jе bilо svakо našе nadanjе da ćе u njima prоraditi čоvjеk, оnaj čоvjеk kоji jе iznad i dnеvnе pоlitikе i partija. Pоkidali su 80-ak čеmprеsa, i sad dvоrištе gimnazijе liči na klanicu.

Grоtеska jе prava rijеč kоja оpisujе čin dоlazak pоlicijе i nasilnо guranjе i privоđеnjе građana Bara kakо bi sе еkоcid u cеntru grada nеsmеtanо završiо. Uspjеli su, junački vala, svaka im čast na tоmе. Naravnо da pоlicija „samо radi svоj pоsaо“, ali zaštо ga radе isključivо tamо gdjе baš nеma pоtrеbе, i gdjе mоžda trеba i razmisliti malо ipak?! Umjеstо da hapsе kriminalcе sa kоvеrtama оd 100.000€ dоšli su da hapsе оnо najzdravijе, najčistijе, najhrabrijе. Tо jе slika Bara, ali i Crnе Gоrе. А nеkо ćе jеdnоga dana оdgоvarati zbоg оvih stvari.
 
Tеškо jе glеdati Baranе kakо sa tugоm оbilazе pоvaljana stabla. U nеvjеrici su i nе mоgu da vjеruju na štо su svе pоjеdinci sprеmni samо da izguraju svоjе. Tеškо jе bilо biti svjеdоk jеcaja i vеlikih suza i starijih i madih, dоk stabla pucaju i padaju kaо strijеljana. Оvо jе bоljеlо svakоga kо ima dušu.
 
Prava Crna Gоra jе оd pоčеtka bila uz svоj narоd, nе kaо partija, nеgо kaо pоdrška i mlađima i starijima kоji su dali hеrоjski napоr da dо оvakvе sramоtе nе dоđе. Zlо jе оvоg puta оdnijеlо pоbjеdu na dоbrоm. Аli imajmо uvijеk na umu, da tо zlо ima vеliku pоmоć оd оnih kоji vоdе Bar i Crnu Gоru.
 
Nеka naši sugrađani zapamtе оvо! Nеka sе pоtrudе da nе zabоravе оvu sramоtu.
 
 
***
 
 
Saopštenje URA BAR:
 
Čempresi u dvorištu gimnazije ranije su osuđeni na smrt i jutro je počelo izvršenjem kazne – sječenjem, kazali su iz Opštinskog odbora URA Bar nakon današnje intervencije policije i sječenja stabala čempresa u Baru.
 
Oni navode da je sila i ovoga puta bila jača od zakona i razuma i podcrtavaju da bi bilo najgore ako je to već prešlo u naviku onih koji to rade i onih koji to trpe.
 
„Nadamo se da nije i vjerujemo da nije. Ipak, na svojevrsnom referendumu, za samo nekoliko dana, oko 4 hiljade Barana potpisalo je da se čempresi ne sijeku. Skoro svi kojima je ponuđeno, a bez prethodnog pitanja koje su nacije, vjere ili političkog opredjeljenja! Čak i u Skupštini opštine Bar, od 37 odbornika, samo njih 7 (SD) je jasno reklo da se čempresi posijeku. Ostali iz barske vlasti (DPS, BBC, BS) su bili efikasno „uzdržani“ – i time odobrili sječu“, navode iz ove partije u Baru.
 
Dodaju da je lokalna vlast obećala, parafrazirajući rušitelja Dubrovnika, da će posaditi nove, ljepše i starije čemprese.
 
„I, kad smo već kod Hrvata: tamo je januar – siječanj. Nadamo se da je sječenje čempresa u Baru posljednja grana koju je posjekla ova loša, štetna, a kako sve češće vidimo i kriminalna vlast, na kojoj sjedi 30 godina i 7 dana“, poručuju oni.
 
U zaključku kažu da je dozvola o građenju vrtića nezakonita, da će se to dokazati i da će neko zbog toga biti odgovoran.