Društvo

Banković: Novi vozovi i remont pruge u 2019.

by CDM | 21:01:2019 | 20:23:50

“Nabavka novih vozova i remont pruge prioriteti su za ovu godinu”, kazao je za CdM Milan Banković, generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj.
 
“Država je u 2019. godini nastavila posvećeno da ulaže u željeznicu, odnosno nastavio se generalni remont dijela barske pruge koji prolazi kroz Crnu Goru, tako da je u ovom momentu kompletno remontovano 48,5 odsto javne mreže pruga”, ističe Banković.
 
On dodaje da je ugovoren remont dionice Kos-Trebešica u dužini od 7 kilometara.
 
“Potpisaće se u ovoj godini drugi aranžman za sredstva iz fonda za Zapadni Balkan ukupne vrijednosti 30 miliona eura, gdje su bespovratna sredstva 50 odsto. Od ovih sredstava remontovaće se dionica pruge Lutovo-Bioče, saniraće se četiri mosta i kompletno remontovati depoi i radionice za održavanje vozova. Za predpristupni fond IPA 2019, gdje su bespovratna sredstva 85 odsto, kandidovana je za remont dionica Podgorica-Golubovci, nakon čega će uzimajući sve navedene projekte biti remontovano 64 odsto ukupne mreže”, poručio je Banković.
 

Prema njegovim riječima, težište njihovih aktivnosti u ovoj godini je inicijativa za nabavku novih vozova za lokalni saobraćaj i mehanizacije za održavanje pruge.
 
“Time ćemo doprinijeti ravnomjernom razvoju svih segmenata željeznice. Takođe, očekujemo progres u projektovanju zajedničke stanice Bijelo Polje, sanaciji kosina na nikšićkoj pruzi, apliciranje za grant za izradu projekata na južnom dijelu barske pruge, završetak sanacije propusta i vodotoka u pružnom pojasu i generalni remont dionice Kos-Trebešica”, jasan je on.
 
Banković je podsjetio da je u 2018. godini za investiranje u željezničke projekte utrošeno više od 13 miliona eura, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
 
“Istovremeno je rađeno na više projekata, od kojih su najznačajniji: novi signalno-sigurnosni uređaj u stanici Podgorica, sanacija 6 kosina na dionici pruge Kolašin-Podgorica, sanacija pet prenapregnutih mostova, sanacija tunela 206, kao i izrada projektne dokumentacije za sanaciju 91 betonskog mosta, 106 tunela i nove signalizacije na barskoj pruzi”, zaključio je Banković.