Društvo

VIDEO: Nastavljeni radovi na izgradnji vrtića, ali i protesti

by Vesna Đoškić, kamera Zoran Milošev, montaža Adi Karađuzović | 23:01:2019 | 15:49:12

U prisustvu policije i obezbjeđenja danas su nastavljeni pripremni radovi na izgradnji vrtića u centru Bara. Građani koji se protive odluci da vrtić bude izgrađen na lokaciji predviđenoj DUP-om, između barske Gimnazije i škole "Blažo Jokov Orlandić", i danas su nastavili proteste započete 17. januara, kada je, zbog predviđene izgradnje,  posječeno 40 stabala čempresa.


 
 
Danas su radnici građevinske firme, koja je izvođač radova, u sklopu priprema za izgradnju vrtića , srušili amfiteatar u dvorištu barske Gimnazije. Nekoliko destetina građana i dalje protestuje.
 
“Svjedoci smo da je u cik zore, uz ogromno obezbjeđenje, srušen amfiteatar. Krajnje revoltiran, danas sam pozvao predsjednika opštine da zaustave ovo ‘čudo’, jer ovdje se ne radi u skladu sa zakonom. Gradilište nije ograđeno, a predsjednik je juče kazao da će inspekcija utvrditi stanje na terenu i provjeriti kako se radi. Iako su srušili amfitetatar, on se može ponovo izgraditi. Mi smo ovdje zbog iskrene emocije, uvjereni da radimo nešto dobro”, kazao je Dragan Tufegdžić.
 
“Danas su svi profesori i uprava Gimnazije trebalo da budu ovdje, a učenicima koji su prisustvovali protestima, prijeti se sankcijama. Oni koji su izašli samoinicijativno, pokazali su hrabrost i zaista će biti sramno ako zbog toga budu snosili bilo kakve konsekvence, jer su ustali u odbranu svog dvorišta”, kazao je Blažo Marinović, građanski aktivista.

 
Mirza Kurgaš, koji učestvuje u protestima od samog početka, naveo je da su u policiji podnijeli krivičnu prijavu i tražili da radovi budu obustavljeni.
 
“Očekujemo od nadležnih organa - MUP-a, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Kancelarije delegacije EU da se oglase, jer znamo da je otvoreno poglavlje 27, koje se tiče ove problematike, a koje je uslov za ulazak naše zemlje u evropsku porodicu”, naglasio je Kurgaš.
 
Sve što je želio da kaže povodom aktuelnih  dešavanja koja prate izgradnju vrtića, predsjednik opštine Dušan Raičević saopštio je u jučerašnjem pismenom obraćanju javnosti, u kojem je, između ostalog, navedeno da je naložio inspekcijskim službama da obiđu gradilište i provjere da li se radovi izvode u skladu sa zakonskim procedurama.
 
Podsjećamo, Ministarstvo prosvjete, kao investitor, gradiće vrtić, koji je neophodan gradu zog prebukiranosti postojećih kapaciteta, uz podršku Banke za razvoj Savjeta Evrope, u iznosu od 2.500.000 €.
 
Nakon postavljanja kamena temeljca u oktobru prošle godine, počeli su protesti građana, koji su obustavljeni nakon sporazumne odluke predstavnika Opštine i Građanske inicijative da se odluka o gradnji vrtića na spornoj lokaciji , još jednom preispita na Skupštini.
 
Na sjednici SO Bar u novembru, kojoj su prisustvovali i učestvovali u raspravi i predstavnici Građanske inicijative, njihov prijedlog da vrtić bude izgrađen na drugom mjestu, nije dobio potrebnu skupštinsku podršku.
 
Predstavnici partije "Biram Bar", članice vladajuće koalicije, čiji su odbornici glasali za Građansku inicijativu, danas su se oglasili saopštenjem u kojem stiču da su "spremni da još jednom zajednički preispitaju odluku o gradnji vrtića na planiranoj lokaciji", kako su kazali, "na najboljem mjestu-u sali SO Bar".
 
Kontaktirali smo i Ministarstvo prosvjete, kao glavnog investitora.
 
“Svi relevantni podaci u vezi sa  gradnjom vrtića i onoga što ga prati, nalazi se u sveobuhvatnoj informaciji sačinjenoj od strane Opštine Bar, Direkcije za javne radove i Ministarstva prosvjete, pripremljenoj za sjednicu barske Skupštine, u novembru, kada je raspravljano o Građanskoj inicijativi”, saopšteno je iz PR službe Ministarstva.