Društvo

Reagovanje partija na nastavak radova na izgradnji vrtića

| 23:01:2019 | 16:12:28

Povodom nastavka radova na vrtiću reagovale u su političke partije. Njihova saopštenja prenosimo integralno, po vremenskom redosljedu pristizanja mailova u našu redakciju.
 
* * *
 
Biram Bar
 
Sve što ima da kaže o sječi čempresa i izgradnji vrtića, Biram Bar je rekao jasno i glasno. U kampanji, na zasjedanju i glasanju ovim povodom u Skpuštini, u kasnijim javnim nastupima. Mi od toga nismo i nećemo odustati. Smatramo duboko pogrešnom odluku da se ovo radi po DUP-u iz 2009. godine.
 
Zapaljiva retorika neće pomoći ni građanima ni čempresima kojih više nema. Pozivamo još jednom sve aktere da zaustavimo gradnju, sjednemo i razgovaramo. Spremni smo da još jednom razmotrimo građansku inicijativu i o njoj razgovaramo na najboljem mjestu – Sali Skupštine opštine. Napominjemo, takodje, da su vrata naše kancelarije svakodnevno otvorena za sve građanke i građane Bara.
 
Kao sto nismo tražili savjet od Demokrata kada smo ulazili u vlast, ne treba nam ni njihov savjet da li ćemo, kada ćemo i kako izlaziti iz vlasti. U Biram Bar su odgovorni ljudi, afirmisani u svom privatnom poslu, koji znaju dobro da procijene šta im je činiti i ne trebaju im savjeti profesionalnih političara.
 
Podsjećamo sve, još jednom, da je za sazivanje sjednice Skupštine, po Poslovniku, potreban zahtjev jedne trećine odbornika- tačno 13, da trenutno ima 9 potpisa, kao i na činjenicu da BB ima 5 odbornika u Skupštini. Matematika je, za one koji znaju i žele da računaju, više nego jasna.
 
* * *

SNP
 
SNP Bar traži od skupštinskog rukovodstva, da se po hitnom postupku sazove sjednica opštinskog parlamenta u Baru, jer su događaji oko izgradnje vrtića u potpunosti izmakli kontroli.

Neprimjerena bahatost, od strane lokalne vlasti, i prije svega, nepoštovanje svojih sugrađana izašli su na vidjelo ovih dana, prilikom sječe čempresa i rušenja gimnazijskog amfiteatra.

"Nepodnošljiva lakoća" ignorisanja razumnih predloga članova "Gradjanske inicijative", i velikog dijela javnosti da se prestane sa radovima, i dozvoli nadležnim sudskim organima da postupaju po žalbi građana, i da se potraži alternativna lokacija za vrtić, nije urodila plodom.

Kao da je nekom bilo stalo da demonstrirajući silu, pokaže gdje je stvarna moć, a da stav građana po ovom pitanju nije nimalo bitan. Ali, grdno su pogriješili barski glavari. Mladalačka, pozitivna i prkosna energija barske omladine počela je da se širi. Nažalost, ružne scene iz našeg grada, sječa ,rušenje, pritisci policije, otišle su u javnost, a šteta pričinjena ovom prilikom je već nenadoknadiva.

Osim čempresa, krugova, stradali su: dijalog, tolerancija i uzajamno poštovanje. Slike, kao iz apokalipse, nisu za ponos nikome, posebno ne ministru obrazovanja Šehovicu,i  barskim čelnicima, Raičeviću i Orlandiću.

Stoga je potrebno, za početak sjesti, zaustaviti radove, i u parlamentu otvoriti raspravu o novim momentima, tzv.investicionim planovima na ovom lokalitetu, koji dosada nisu pominjani, i pritom pozvati na sjednicu i predstavnike tzv. Građanske inicijative.

Sve drugo vodi u nove podjele, nove tenzije, a čini nam se, svi  smo siti podjela u Crnoj Gori, minulih 20 godina.