Društvo

GI: Ako je vrtić državni, čija su djeca?

| 29:01:2019 | 14:45:54

Iz skorašnjeg saopštenja Ministarstva prosvjete javnost bi se mogla zapitati čije nam se to Ministarstvo obraća, jer djeluje kao da nije odavde, iz Crne Gore.

Prije svega, upadljivo je da ne raspolažu svim i tačnim informacijama. Kažemo to ovako, jer oni sigurno ne žele da manipulišu širu javnost koja se informiše upravo putem ovakvih saopštenja.

Od samog početka učesnici Građanske inicijtive su podvukli da su svim srcem i razumom za izgradnju novog vrtića u Baru, da takav projekat ima njihovu punu podršku. Osvrnućemo se tu na navod da su upravo građani Bara peticijom tražili izgradnju vrtića. To je apsolutna istina, kao što je i istina da je veliki broj potpisnika te davne peticije, potipisao i novu kojom se traži izmjena u potpunosti neadekvatne lokacije. Jos jednom ističemo da ne postoji nijedan suvisao razlog za izgradnju predškolske ustanove u školskom dvorištu koje koriste tri škole, u ulici u kojoj nezavisno od vremenskih prilika svakodnevno nastaje saobraćajni kolaps, i to za 375 naših najmlađih sugrađana, čija dobrobit ovakvim projektom biva ugrožena. Dalje, nije nam odgovoreno na pitanje kako će se u novostvorenim uslovima djeca zaštititi u slučaju bilo kakve katastrofe, i to ne samo djeca iz vrtića, već i djeca iz Oš “Blažo J. Orlandić” kao i đaci Gimnazije i Srednje ekonomsko ugostiteljske škole. Nevjerovatno je da u saopštenju nijednom riječju nije odgovoreno na pitanje zašto je Crna Gora morala da masakrira 93 stabla čempresa i amfiteatre, čitav park u centru grada, pored brojnih drugih neiskorištenih parcela u blizini - Crna Gora za koju se svi nadamo da će povratiti svoj atribut ekološke države.

Osvrnimo se takođe i na navod da je SO Bar iskazala jasan stav o građaskoj inicijativi. Podsjetimo se, SO Bar je glasala sa 14 glasova u korist inicijative, 7 glasova protiv i 13 uzdržanih. Jedini jasan stav je da peru ruke od svojih obaveza prema građanima Bara. Veoma je interesantno da u saopštenju Ministarstva označavaju upravo Opštinu Bar kao glavnu i odgovornu za planiranje ovog projekta (odgovornost koju su u prethodnim mjesecima Opština i Ministarstvo prebacivali sa jednog na drugo).

Još jedan od dokaza da je saopštenje pisano bez uvida u dokumentaciju, jeste opovrgavanje planova za izgradnju stambenih objekata na mjestu manjeg vrtića pored zgrade Centra bezbijednosti, kao i na mjestu same zgrade CB. Prema DUP-u, umjesto postojećeg vrtića je planiran objekat gabarita SU+P+7 (suteren, prizemlje i sedam etaža), a umjesto zgrade policije objekat gabarita SU+P+10. Ovo nedvosmisleno stoji u planskoj dokumentaciji - posljednjem usvojenom DUP-u. Ukoliko je to izmijenjeno u prethodna tri mjeseca, tim bolje, to će onda biti još jedan dokaz da se ovakvi planovi mogu i moraju promijeniti.

Nadležni organi su pokazali nevjerovatan stepen otuđenosti od svojih sugrađana. Uprkos borbi za koju je čuo region, a ne samo Crna Gora, uprkos pokrenutom sudskom procesu, doveli su nas pred svršen čin i sada pokazuju da se prema građanskoj inicijativi ophode kao prema političkom protivniku umjesto da je vide kao konstruktivnu volju građana.

Takođe, kad se kaže da je izdvojeno 2,5 miliona eura, treba valjda da piše da smo dobili kredit, ne da dajemo već zarađen novac, kako bi se moglo protumačiti. Mi uzmemo kredit, koji ćemo mi da vraćamo, a Vi ćete od njega da stvorite nešto od čega će nas biti sramota. Jer nas jeste sramota što ovaj projekat nismo zaustavili u njegovom povoju, iako nismo imali načina da znamo za njega, a pored taktika koje se koriste kako bi javne rasprave bile dostupne jednako koliko i šetnja po Mjesecu, samo za nekoliko probranih.

Još jednom ponavljamo, svaki građanin Bara želi izgradnju vrtića i najbolji život za djecu. Svu djecu, ne samo onu do 6 godina starosti. Mi ćemo se boriti za prava kako naših najmlađih, tako i učenika srednjih i osnovnih škola, koje Vi uporno zaboravljate. Takođe, borićemo se za pravo svih građana da imaju lijep i funkcionalan grad, sa parkovima i otvorenim, slobodnim površinama, bez paklenih saobraćajnih gužvi i nepotrebnog zagađenja. Vi mašite svojim autoritetom, ali ne zaboravite da je za stvaran autoritet nužna premisa poštovanje- baš ono što gubite svojom arogancijom i nabustošću.

I još jedno - ističete da je vrtić državni projekat, a mi vas pitamo čija su ovo djeca, zar nisu i ona državna, i zar država nema odgovornost pred njima?