Društvo

VIDEO: Biram Bar: Za vanrednu sjednicu ako traži Gr.inicijativa

by Vesna Šoškić; snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 02:02:2019 | 16:55:26

Povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa gradnjom vrtića u centru grada, a posebno nakon dopisa koji su partiji Biram Bar uputili opozicioni odbornici, zahtijevajući zakazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine, na kojoj bi se raspravljalo o raspisivanju referenduma o gradnji vrtića na planiranoj lokaciji, danas su predstavnici te stranke održali press konferenciju.
 

Predsjednik partije Biram Bar Radomir Novaković Cakan na početku press konferencije pojasnio je da su se na taj korak odlučili, odnosno bili prinuđeni, zbog sve češćih medijskih i manipulacija na društvenim mrežama  u vezi sa gradnjom vrtića i stavom te stranke.
 
Nakon dobijanja pismenog dopisa koji su potpisali predstavnici opozicionih partija u barskom parlamentu, Novaković je potpisnike pozvao na sastanak na kojem se niko nije pojavio.
 
“Iako na dopisu nema datuma, ni pečata, a najvažnije - nedostaje izražena volja da se o predloženom razgovara, jer o svim važnim pitanjima za naš grad i građane, Biram Bar uvijek želi da razgovara, mi smo, ipak, pozvali potpisnike na sastanak u namjeri da razgovaramo, razmijenimo mišljenja i možda se i dogovorimo, jer je ideja dobra. Međutim, oni nijesu bili spremni na razgovor i nijesu se odazvali našem pozivu. A morali su naći vremena i razgovarati sa ljudima koji imaju pet odbornika u Skupštini.  S obzirom da, kao član vladajuće koalicije, znam kakvo je raspoloženje i da će DPS, SD i BS glasati protiv referenduma, želio sam potpisnike da pitam, između ostalog, i poslao sam im to i pismeno, da li možda imaju neke druge informacije koje nama nijesu dostupne”, kazao je predsjednik BB Radomir Novaković Cakan, koji je ponovio da je ta partija dosljedna u svom stavu, iskazanom na zasijedanju parlamenta u novembru prošle godine, kada su njihovi predstavnici glasali za Građansku inicijativu, jasno se određujući da su za gradnju vrtića, ali na drugom mjestu. Takođe, potencirao je da protestima i Građanskoj inicijativi ne treba davati političku konotaciju, na čemu su insistirali i njeni potpisnici.
 
“Šteta je već nanesena, čempresi se ne mogu vratiti, ali se neke stvari mogu korigovati. Uvijek smo za fer plej, pošteno, i za nas su građani uvijek u pravu, to želimo da kažemo kolegama koji su potpisali dopis. Ali, ono što ne želimo jeste da od jedne dobre inicijative pravimo političke skupove i manipulišemo na društvenim mrežama i u pojedinim medijima. Ovo je bila inicijativa građana i mi ćemo se truditi da u okviru institucija i naših nadležnosti to riješimo. Nije nikakav problem da Biram Bar potpiše inicijativu za vanrednu sjednicu, ali  samo ukoliko to bude želja predstavnika Građanske inicijative. Ako se politika umiješa u ovo, svi njihovi  napori će biti osuđeni na propast. Građani su pokrenuli i inicijativu i proteste i žao mi je mojih sugrađana koji su u sve ovo ušli iskreno, a dozvolili da im političari izađu u prve redove”, kazao je Novaković, koji je saopštio i da je njegova partija uputila pismo i predsjednici Upravnog suda Crne Gore Branki Lakočević u kojem je zatraženo da se, zbog ozbiljnosti situacije, protesta, nemilih scena i prisustva velikog broja uniformisanih lica na gradilištu, što, kako su naveli, uznemirava građane, a posebno djecu koja pohađaju obližnje škole, što hitnije donese odluka po tužbi predstavnika Građanske inicijative, u kojoj se skreće pažnja na, prema njihovom mišljenju, nezakonitost odluke o gradnji vrtića na spornoj lokaciji i traži ukidanje rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma koje je izdalo građevinsku dozvolu.
 
“Mi vjerujemo u institucije i sigurni smo da će donijeti pravu odluku”, naglasio je Novaković.
 

O tome kakve posljedice, eventualno, mogu biti do donošenja odluke Upravnog suda, na press konferenciji govorio je odbornik te partije, advokat Erol Marunović.
 
“Ja nisam upoznat sa detaljima tužbe i nije mi poznato da li su njeni podnosioci podnijeli prijedlog za izdavanje privremene mjere, kojom bi Upravni sud mogao prije konačnog rješenja i pravosnažnog okončanja ovog sudskog postupka izdati privremenu mjeru kojom bi se mogla zabraniti gradnja vrtića. Što se tiče rokova oko samog sudskog postupka, nezahavalno je govoriti, jer svi znamo da sudski postupci mogu da traju veoma dugo. Rješenje koje je izdalo Ministarstvo održivog razvoja je na snazi i investitori mogu da počnu sa gradnjom prije konačnog završetka sudskog postupka. A, kada će se, dakle, sudski postupak završiti i kako, o tome sada ne možemo govoriti. Što će se desiti ukoliko se sudski postupak okonča tako da tužbeni zahtjev bude usvojen, takođe ne možemo  govoriti, ali možemo pretpostaviti da će vrtić do tada već biti izgrađen”, kazao je advokat Erol Marunović.
 
Dopise Biram Bar odborničkim klubovima u lokalnom parlamentu i predsjednici Upravnog suda, predstavnici ove stranke dostavili su medijima na uvid na današnjoj pres konferenciji.
 
“Dešavanja u vezi sa gradnjom vrtića i podijeljenost članica vladajuće koalicije o tom pitanju, nijesu ugrozili dobre odnose unutar nje, niti normalno funkcionisanje lokalne uprave", dodao je još  predsjednik Biram Bar i potpredsjednik Opštine Radomir Novaković Cakan.