Društvo

VIDEO: Završna radionica MELAdetect projekta u bolnici

by Vesna Šoškić, kamera Zoran Milošev, montaža Adi Karađuzović | 06:02:2019 | 17:07:28

U Opštoj bolnici u Baru održava se jedna od završnih radionica u okviru projekta "MELAdetect"-rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka, koja je posvećena prezentaciji nove terapije u liječenju ove vrste tumora.
 
Prekogranični projekat u kojem učestvuju tri države-Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, proglašen je za jedan od najboljih koji se sprovode kao dio INTERREG-IPA CBC, programa, finansiranih iz fondova EU.

 
Opšta bolnica u Baru treći put je domaćin naučnom simpozijumu posvećenom ranom otkrivanju raka kože, koji je, kao i sve druge vrste kancera, u porastu kod nas i u svijetu. Doc.dr Suzana Konjevoda, oftalmolog iz Zadra, kazala je za Radio Bar i Bar info, što je podstaklo, da zajedno sa koleginicom Zrinjkom Paštar sa Sveučilišta u ovom gradu,apliciraju kod EU za finansiranje ovog značajnog projekta.
 
“Mi smo već nekoliko godina učesnice raznih simpozijuma na evropskoj razini. Osobno me potaklo to što sam tada vidjela puno pacijenata, koji su uobičajeno aktivni u udrugama i koji imaju potpuno drugu perspektivu života od pacijenata na ovim prostorima. Upoznala sam gospođu iz Bugarske koja je svog oboljelog supruga, radi zdravstvenog osiguranja, prijavila da radi u Italiji, kako bi bio liječen po savremenim metodama, koje se ne primjenjuju u njihovoj zemlji. Imamo i primjer mladog pacijenta iz Švedske, planinara, kojeg ćemo putem Youtube-a i video linka uključiti u radionicu. On je nekoliko puta imao intervenciju i skidao melanom sa kože. Po njegovom svjedočenju, svako novo otklanjanje melanoma, za njega je bila dodatna inspiracija da osvoji novi svjetski vrh, jer je uz hiruršku intervenciju dobijao i adekvatnu terapiju koja pruža kvalitetan život pacijentima. Takvu terapiju ne dobijaju pacijenti u zemljama u okruženju i mi smo uspjele da više oboljelih uključimo u kliničke studije i pružimo im mogućnost uspješnog liječenja u evropskim centrima", kazala je doc dr Suzana Konjevoda, koja je naglasila da su i sada spremne da sličnu podršku pruže svim oboljelima zainteresovanim za takvo liječenje.
 
Partneri u projektu su, uz Zavod za javno zdravstvo Zadar i Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj Zadarske županije, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Opšta bolnica u Baru, koja se pokazala kao uspješan domaćin nekoliko stručnih radionica.

 
“Drugi put sam u Baru, a od početka sam dio ovog projekta, koji donosi niz značajnih benefita. Prije svega, veoma je bitno edukovati ciljne skupine-zdravstvene i nezdravstvene radnike, koji dolaze u kontakt sa melanomom, ali i stanovnštvo. Uključili smo i studente, što ima dodatnu vrijednost. Jer, melanom je maligni tumor sa najtežim posljedicama i veoma je važno preventivno djelovati i rano ga otkriti, jer je samo u tom slučaju moguće zaliječenje", kazao je Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru.
 
Nove metode u liječenju melanoma isključuju hemoterapiju, objasnila je doc dr Suzana Konjevoda.
 
“Radi se o biološkoj terapiji, koja se koristi umjesto klasične hemoterapije, koja je još uvijek dominantna na ovim prostorima. Ljekovi prekidaju kaskadu promjena na razini stanica i dovode do zaliječenja bolesti", istakla je dr Suzana Konjevoda.
 
Za prekogranični projekat "MELAdetect" iz fondova EU obezbijeđeno je 652,427 € a učesnici, među kojima je i barska bolnica, dobili su vrijednu opremu za rano otkrivanje tumora kože.

 
“Bolnica u Baru prepoznala je ovaj projekat kao veoma važan za našu ustanovu i na poziv profesora iz Hrvatske i kolega iz BiH prijavili smo se za učešće. Na digitalnom dermatoskopu, koji smo dobili i koji ga jedini, od zdravstvenih ustanova,posjedujemo u Crnoj Gori, u poslednjih šest mjeseci, obavili smo 150 pregleda, otkrili 38 promjena na koži, koje je neophodno pratiti, i dijagnostifikovali jedan melanom. U borbi protiv ovog tumora, kao što smo čuli, najvažnija je prevencija i podizanje svijesti i znanja o ovoj bolesti, što upravo činimo ovakvim projektom", naglasio je dr Dragoslav Tomanović, direktor Opšte bolnice Bar.
 
Na radionici koja će trajati do 8.februara, stručni tim uradiće i petogodišnji akcioni plan za borbu protiv ove bolesti, najavio je dr Tomanović.