Društvo

Biram Bar: Čekamo odgovore na jednostavna pitanja

| 08:02:2019 | 16:00:35

Saopštenjem povodom aktuelne situacije se danas oglasila partija Biram Bar. Prenosimo ga integralno.
 
Mislili smo da je svakom ko prati politiku u našem gradu jasan stav Biram Bar. Izgleda da nije tako, pa želimo da ga na ovaj način dodatno pojasnimo.
 
Biram Bar je od prvog trenutka bio protiv gradnje vrtića na ovom mjestu, o čemu govori naše glasanje na SO Bar. Kasnije smo, kada su krenuli protesti, podržali građansku inicijativu na način na koji su oni to zahtjevali – bez direktnog uključenja politike i političara. Naši odbornici i članovi su bili prisutni na protestima ali, za razliku od drugih stranaka, nismo se gurali u prve redove da bi nas slikali, nismo šerovali svoje slike i videa na Facebooku, niti slali saopštenja medijima. Mislili smo, možda pogrešno, da je za sam protest bolje da se političari ne ističu previše, nego da pomažu na druge načine. Vrhunac apsurda i pokušaja politizacije ovih skupova se desio na prošloj šetnji kada su se, ničim izazvano, pojavila i dva predsjednika stranaka iz Podgorice koji sa ovim skupovima apsolutno veze nemaju. Potegnuti toliki put da bi imali press konferenciju poslije toga u Podgorici – nema veze sa građanskim protestom.  
 
Kada govorimo o inicijativi za referendum, situacija je mnogo jasnija. Tu smo sa terena građanske inicijative prešli na teren čiste politike i politikanstva.
 
Pođimo redom. Nama u Biram Bar je dostavljen papir sa 9 potpisa i zahtjevom, gotovo naredbom, i to upućenom preko medija – da taj papir potpišemo. Kao odgovorni ljudi, tražili smo da se sastanemo, vidimo odluku, ali i predlog referendumskog pitanja i da se dogovorimo šta i kako se nastupa na skupštini. Pismo smo poslali samo odborničkim grupama, ne želeći da ga šaljemo u medije, jer smo mislili da je tako bolje za uspjeh akcije. Odgovor na pismo, kao i tražene dokumente smo, nekoliko sati kasnije, opet dobili preko medija umjesto direktno. To nas je ubIjedilo u potpunosti da je čitava priča oko referenduma u stvari jeftino sakupljanje političkih poena onih koji sebe nazivaju opozicijom.
 
Od njih nismo dobili odgovor ni na teorijsko pitanje: Čak i da donesemo odluku o referendumu, što je u ovom trenutku gotovo nemoguće, da li znaju koliko iznose troškovi referenduma? Takođe nas je interesovalo da li će, i kakve posljedice, svi inicijatori referenduma podnijeti ukoliko on ne uspije.
 
Svaki dan koji je prolazio i svako saopštenje koje je dolazilo, a u kome se napada samo Biram Bar, a ne oni koji su problem napravili svojim glasanjem ili uzdržanošću, nas je sve više ubjeđivao u to da je u pitanju politikanstvo i jeftino sakupljanje poena.
 
I na kraju, ali ne kao posljednje: Građani ne moraju da znaju šta piše u dokumentu koji se zove "Poslovnik o radu Skupštine opštine Bar". Ali, oni koji zastupaju građane kao odbornici u toj istoj Skupštini - Poslovnik moraju da znaju cio, a ne samo onaj dio koji se tiče nadoknada i paušala. Da objasnimo: 13 potpisa jeste dovoljno za sazivanje Sjednice SO Bar. Ali, u članu 53 tog Poslovnika piše:
 
Sjednicom Skupštine predsjedava predsjednik Skupštine.


Predsjednik Skupštine otvara sjednicu i utvrđuje da li postoji kvorum.
 
Pod kvorumom, u smislu ovog Poslovnika, smatra se prisustvo većine odbornika na sjednici od ukupnog broja odbornika.
 
Kvorum je potreban za: početak sjednice, usvajanje zapisnika, utvrđivanje dnevnog reda i za odlučivanje.
 
Kvorum nije potreban u toku rasprave na sjednici.
 
Kvorum je, inače, 19 odbornika prisutnih u Sali na početku zasjedanja. Prevedeno na običan rječnik – sjednice skupštine neće biti ukoliko u Salu ne uđe i dio odbornika DPS i SD. Zato smo i pitali kolege odbornike da li imaju neku novu informaciju iz njihovih redova. Mi, u Biram Bar smo za sada sigurni da takve sjednice neće ni biti.
 
U nadi da smo vam makar malo pojasnili situaciju i dalje čekamo odgovor na ova jednostavna pitanja.
 
Vaš Biram Bar.