Društvo

Predavanja o moru i priobalju u OŠ Kekec

by Željko Milović | 19:02:2019 | 15:32:27

U okviru IPA Interreg projekta "Welcome", kojeg realizuju Univerzitet Crne Gore - Institut za biologiju mora (IBMK) i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Budva u okviru programa prekogranične saradnje država, Italije, Albanije i Crne Gore, održana su posljednja edukativna predavanja za djecu osnovnih škola na temu problematike otpada na plažama i u moru, kao i o ugroženosti, unaprjeđenju i zaštiti pješčanih dina.
 
Prezentacije su održane u OŠ “Kekec” iz Sutomora i “Ilija Kišić” iz Herceg Novog, a predavači su bili mr Slađana Gvozdenović, saradnica u istraživanju (IBMK - UCG) i Marija Bajković, saradnica za zaštitu životne sredine (JPMDCG).
 

Predavanjima je prisustvovalo oko 250 djece, uzrasta od drugog do devetog razreda, uz nastavnike i školsko osoblje. Prezentacije su obuhvatile opšte predavanje o problemima otpada na plažama i u moru, negativnim uticajima na biljni i životinjski svijet, kao i njegovom uticaju na samog čovjeka. Takođe, učenicima su predstavljeni rezultati o količinama i vrsti otpada koja je pronađena tokom dosadašnjih istraživanja sprovedenim tokom proljećnjeg, jesenjeg i zimskog perioda na Blatnoj plaži u Herceg Novom, Bečićkoj plaži u Budvi i Velikoj plaži u Ulcinju.
 

Drugi dio prezentacije bio je posvećen edukaciji učenika o tome na koji način nastaju pješčane dine, koje vrste dina postoje, te koje specifične i endemične vrste biljaka i životinja naseljavaju ovakve prostore. Isticanje značaja pješčanih dina od posebne je važnosti za djecu prvenstveno u cilju unaprijeđenja njihovog znanja i odnosa prema životnoj sredini.
 
U okviru projekta “Welcome” planirano je sakupljanje prirodnog, neobrađenog drveta, koji će poslužiti kao bazni resurs za zaštitu i unaprjeđenja stanja pješčanih dina koje se nalaze na području Velike plaže u Ulcinju.