Društvo

VIDEO: Protesti pod novim sloganom: I vrtić i čempresi

by Vesna Šoškić, photo: Dado Pavlović, snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 24:02:2019 | 16:06:28

Sa znatno manje učesnika u Baru su nastavljeni protesti, započeti prije nekoliko mjeseci zbog planirane gradnje vrtića nadomak barske Gimnazije. Nakon odluke premijera Duška Markovića da gradnja bude obustavljena, predstavnici Građanske inicijative traže da se pronađe druga lokacija za vrtić, posade novi čempresi i odgovaraju oni koji su naložili njihovu sječu. 
 

“Pobijedili smo jer smo sačuvali gimnazijsko dvorište i park za buduće generacije”, kazao je jedan od organizatora protesta Stefan Đukić, koji je naveo koji su sada njihovi zahtjevi.
 

“Na vlastima je da pronađu drugu lokaciju za vrtić i da posadimo nove čemprese. Nijesmo uspjeli da ih sačuvamo, a onaj koji je naredio njihovu sječu, sada treba da izađe i da kaže ‘kriv sam’. Mi se ne borimo za uske interese, već za opšte dobro. Zaustavili smo gradnju vrtića na ovom mjestu, gdje ne bismo samo izgubili park i dvorište, već bi nastalo i veliko zagušenje u saobraćaju, ali smo spasili i vrtić u ulici Maršala Tita i grad od tzv. ‘budvanizacije’, jer je na njegovom mjestu, kao što smo čuli, bila planirana izgradnja osmospratnice. Vi ste oživjeli demokratiju u Crnoj Gori, a gimnazijsko dvorište pretvorili u Atinsku Agoru i Rimski forum”, istakao je Đukić.
 
“Pokazali smo da su naše namjere bile iskrene i da nijesmo imali skrivene ciljeve, kako neki žele da nam imputiraju”, kazao je Ilija Zeković.
 

“Naše emocije, zagrljaji i suze kada smo čuli da će gradnja vrtića biti obustavljena, pokazali su jasno naše namjere i demantovali skrivene cijeve i političke motive koji su nam bili pripisivani i koje nam i dalje pripisuju. Vodili smo borbu za interese građana i opšte dobro i to je, izgleda, bilo najsumnjivije. Jer, oni ne vjeruju da takvi ljudi još postoje”, riječi su Ilije Zekovića, koji je naglasio da su posebno zahvalni profesorima koji su, kako je naveo, "stali ispred učenika i održali im najvažniju lekciju".

Danas je to bila profesorica Gimnazije Jasna Šćekić koja je, između ostalog, poručila: “Sjećanje je bandoglav stvor - odbija da umre. Zato, Bar pamti”.
 

Učesnici protesta, nakon uobičajenog okupljanja kod barske Gimnazije, prošetali su gradskim ulicama, do zgrade Opštine, gdje su se prisutnima obratili Marija Pešić i Miloš Pečurica, a zatim su se vratili do dvorišta Gimnazije, gdje su, kako su kazali, proslavili pobjedu.