Društvo

VIDEO: Potpisan novi kolektivni ugovor u Luci Bar

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Zoran Milošev | 01:03:2019 | 17:45:15

Danas su u Luci Bar novi kolektivni ugovor potpisali predsjednik Odbora direktora Luke AD Vojin Žugić, izvršni direktor Vladan Vučelić i predstavnici dva lučka sindikata - Savo Nikotić i Vladimir Obradović.
 
Novi kolektivni ugovor označiće i novu fazu u daljem poslovanju Luke Bar-saglasni su predstavnici menadžmenta i sindikata. Dobra atmosfera i komunikacija u kolektivu, konstatovano je, važni su za ostvarivanje zacrtanih planova-povećanje obima pretovara i razvoj Slobodne zone, kroz angažovanje partnera koji će se baviti proizvodnim djelatnostima.

 
Novi kolektivni ugovor na kojem je stručni tim radio pola godine, odraz je trenutne situacije, kako na poslovnom planu, tako i u domenu kadrovskih promjena i kapaciteta, kazao je Savo Nikotić, predsjednik Sindikalne organizacije Luke Bar.
 
“Ovaj dokument nije Sveto pismo, niti je idealan, jer tako nešto i ne postoji, ali daje dobru osnovu, ako smo iskreni i spremni da ga ispoštujemo. Jer, sindikati moraju dijeliti sudbinu kolektiva. Nije nam potreban sindikat ako su radnici na ulici, već im moramo stvoriti dobre uslove za rad u samom kolektivu. Kolektiv ne može biti uspješan ukoliko su njegovi radnici nezadovoljni. Dakle, svi zajedno moramo raditi na tome da postignemo što veći stepen zadovoljstva zaposlenih", kazao je Nikotić.
 
Predsjednik drugog, reprezentativnog lučkog sindikata, Vladimir Obradović, smatra da je kolektivni ugovor odraz kompromisa, koji će, u krajnjem, donijeti benefite svima.
 
“Svrha, a i rezultat svakog kompromisa jeste da svi izgube po malo, ali i da svi zajedno dobiju dosta. Poslije potpisivanja ovog kolektivnog ugovora, Luka Bar bi trebalo da preraste u privrednog giganta, na dobrobit građana Bara, ali i cijele Crne Gore”, kazao je Obradović.

 
“Ovo je važan i kvalitetan dokument. Siguran sam da će Luka Bar, uz podršku Vlade Crne Gore i Privredne komore, ostvariti zavidne poslovne rezultate i opravdati epitet najperspektivnijeg kolektiva u našoj državi", smatra Vojin Žugić, predsjednik Odbora direktora Luke Bar AD.
 
Izvršni direktor Luke Vladan Vučelić najavio je povećanje obima posla i bolju poslovnu perspektivu najvećeg barskog kolektiva.
 
“Početak godine u Luci Bar obilježile su intenzivirane aktivnosti na komunikaciji sa Vladom i resornim ministarstvima - ekonomije i pomorstva i saobraćaja, kako bi mogla da razvija što više svoje potencijale. Drugi dio aktivnosti baziran je na održavanju postojećih poslova i proširenju njihovog obima, u dijelu ostvarivanja ambicioznog Biznis plana za ovu godinu. Uz podršku Privredne komore Crne Gore, zaključili smo ugovor sa kompanijom ‘Agroglobe’ iz Novog Sada, čime će, već početkom naredne sedmice biti stavljen u funkciju Silos za žitarice”, kazao je izvršni direktor Vladan Vučelić, koji se zahvalio predstavnicima ovih institucija, koji su danas prisustvovali potpisivanju kolektivnog ugovora.

 
On je naglasio da do takvog dokumenta, koji je preduslov za ostvarenje poslovnih planova, nije lako doći, ali da današnje potpisivanje kolektivnog ugovora, potvrđuje dobru atmosferu i komunikaciju unutar kolektiva, kao i na nivou menadžment-Odbor direktora.
 
Prošle godine Luka Bar ostvarila je promet od 1.300.000 tona, a u 2019. na osnovu interesovanja partnera, realan biznis plan je 1.600.000 tona. U Luci je zaposleno 435 radnika i trenutno se ne razmišlja o novom zapošljavanju , jer ova brojka zadovoljava potrebe i sadašnji obim posla.