Društvo

Na prodaju dvije raketne fregate

by CdM | 06:03:2019 | 19:16:21

Ministarstvo odbrane sprema se da oglasi prodaju dva najmoćnija broda nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice JRM. U pitanju su, kako je CdM-u saopšeno iz ovog Vladinog resora, brodovi P- 33 i P-34, a razlog prodaje je što je danas, većina sistema i tehnologije kojom su brodovi opremljeni zastrajelo.
 
Ove dvije ratne fregate građene su 1986. i 1988. godine u Titovom brodogradilištu u Kraljevici, a bile su naoružane topovima, raketama…
 
Iz Ministarstva odbrane je CdM-u saopšteno da su patrolni brodovi P-33 i P-34 u upotrebi Mornarice Vojske Crne Gore od kraja 80-tih godina prošlog vijeka.
 
“Opremljeni su sistemima i tehnologijom koji su zastarjeli za današnju i buduću namjenu i zadatke Mornarice Vojske Crne Gore. Ovi brodovi kao neekonomični sistemi za održavanje, eksploataciju, obuku i popunu ljudstvom ne uklapaju se u potrebe Vojske Crne Gore. Sve navedeno ima za posljedicu da ovi brodovi svakodnevno gube svoju tržišnu i upotrebnu vrijednost”, objasnili su u resoru Predraga Boškovića za CdM.
 
Zato Ministarstvo odbrane Crne Gore priprema Informaciju o rješavanju statusa patrolnih brodova P-33 i P-34 u Vojsci Crne Gore, kojom će se patrolni brodovi oglasiti suvišnim za potrebe VCG i staviti van formacije.
 
“Po usvajanju ove informacije od strane Vlade Crne Gore, Ministarstvo odbrane će pokrenuti postupak njihove procjene i tenderske prodaje”, ističu u Ministarstvu.
 
Planirano je da se cjelokupni posao završi najkasnije do kraja 2020. godine.