Društvo

Microbit uređaji i internet obilježili mart u OŠ Srbija

by Mila Vukosavović | 11:03:2019 | 12:12:25

Upotreba microbit uređaja i predavanje o internetskoj zavisnosti, aktivnosti su koje su obilježile početak marta u OŠ “Srbija”.
 
U  okviru projekta “Škola za 21. vijek”, u OŠ “Srbija” počele su pripreme za prvo Nacionalno takmičenje iz programiranja uz upotrebu micro bit uredjaja. Pokrovitelji takmičenja su Ministarstvo prosvjete, British Council i Zavod za školstvo, a cilj je razvoj informatičke pismenosti učenika osnovnih škola.
 
Cilj se ostvaruje i radom na online časopisu “Eko Bit”, koji su pripremali i izradili učenici i nastavnici više crnogorskih škola uvrštenih u projekat. Posvećen je temama koje se odnose na očuvanje životne sredine, s obzirom da je škola “Srbija” nosilac priznanja “Eko-škola“.
 

Škola “Srbija” aktivno radi na podizanju svijesti učenika u borbi sa pošastima savremenog života. U toj borbi, veliku ulogu imaju roditelji, pa je prije par dana, za roditelje učenika šestog i sedmog razreda održano predavanje na temu “Zloupotreba Interneta”. Predavanje je organizovano sa ciljem da se roditelji edukuju i pomognu djeci da se snađu u svijetu “paralelnih vrijednosti“, kako bi se zaštitila od pretjeranog gledanja yutubera, blogera i gejmera i drugih oblika internetskog izražavanja, koje predstavlja vrstu digitalnog nasilja nad djecom.
 
Ovo zanimljivo predavanje je 5. marta u holu škole održala psiholog i porodični terapeut Branka Ćalasan. Istakla je kako su “pametni uređaji postali novi članovi porodice u digitalnom dobu”. Ćalasan je kroz predavanje, prezentaciju i razgovor sa roditeljima pokušala da sugeriše kako da se djeca, roditelji i škola odnose prema svim tim pametnim uređajima. 
 

“Dijete mijenja svoj i pregleda statuse drugih na društvenim mrežama, zaboravlja brige i dužnosti iz stvarnog života, postaje nemarno kada mu Internet nije dostupan u svakom trenutku. Dobijamo djecu zavisnu od Interneta koja se ne snalaze u svojoj razvojnoj fazi, nezadovoljna su sobom, povlače se u sebe, počinju da posustaju u učenju, slabi im koncentracija, imaju probleme sa spavanjem, izbjegavaju komunikaciju koja je prije bila uobičajena, te imaju nerealan odnos prema životu i svakodnevnim obavezama. Posljedice trpe i djeca i porodica i škola”, rekla je Ćalasan.
 
Ćalasan je podijelila korisna iskustva, savjete i smjernice, kao i podatke o životu, načinu učenja i komunikaciji sa djecom u ranom adoloscentskom periodu. Istakla je važnost razumijevanja njihovih potreba, ali i postavljanja granica. Savjetovala je roditelje da zajedno sa djecom raspodijele poslove u kući, da odgovorno prihvate svoje zadatke i posvete im vrijeme. Potrebno je da budu fizički aktivni i sportski angažovani, da produbljuju i njeguju odnose sa svojim vršnjacima i da su aktivni u stvarnom, a ne u virtuelnom svijetu.