Društvo

Predstavljena ponuda TOB-a na ITB u Berlinu

by Vesna Šoškić | 11:03:2019 | 18:22:11

Juče je završena najveća međunarodna turistička berza u svijetu-ITB Berlin, na kojoj je ponudu barske rivijere, u okviru Nacionalne turističke organizacije, predstavila Turistička organizacija Bar.
 
Imajući u vidu zainteresovanost posjetilaca i bolju avionsku povezanost, za očekivati je, u narednom periodu, blagi porast turista sa njemačkog tržišta u Crnoj Gori i našem gradu.
 
ITB Berlin je najveća turistička berza koja okuplja gotovo sve države svijeta i skoro 200.000 posjetilaca. Prva dva dana ovog prestižnog turističkog skupa rezervisana su za poslovne partnere, razmjenu iskustva i biznis aranžmane, a u subotu i nedjelju, 26 paviljona berlinskog sajma bili su otvoreni za brojne posjetioce koji su obišli i štand naše Nacionalne turističke organizacije.

 
Sajam je, osim zbog svoje veličine, važan i sa aspekta što su Njemci narod sa veoma visokom kulturom putovanja i njegovanjem kulta odmora, koji su nekada bili, u velikom broju, redovni gosti naše zemlje i bilo bi značajno i ekonomski produktivno vratiti ih ponovo na Crnogorsko primorje.
 
Bar i Ulcinj su zbog svoje jedinstvene ponude i zahtjevnog njemačkog gosta, koji želi sadržajan odmor, posebno atraktivni, kazala nam je Zana Sarvan, menadžerka u TO Ulcinj, koja je ljubazno posjetiocima na sajmu prezentirala ponudu i sve njene specifičnosti.
 
“Trudimo se da vratimo stari sjaj, koji smo nekada, osamdesetih i devedesetih godina imali za njemačke turiste. Trendovi se u turizmu mijenjaju, pa savremeni turista želi, osim sunčanja i kupanja, i druge sadržaje, koje im predstavljamo u našim katalozima. Mi, kao i Bar, imamo originalnu i jedinstvenu ponudu, Bar more, jezero, specifičnu kulturu, Ulcinj - more, Šasko jezero, rijeku Bojanu, ali, takođe bogatu kulturu i kulturno nasljeđe, jer u malom Ulcinju, možete vidjeti i doživjeti cijelu Crnu Goru. Sve je to nešto što nemaju drugi gradovi", ističe Zana Sarvan, koja smatra da se njemački turista može vratiti na crnogorsku rivijeru, ali, da je, kako je kazala, neophodno investirati u infrastrukturu, prvenstveno hotele, jer su objekti u prilično lošem stanju.

 
Na sajmu u Berlinu predstavljena je kompletna ponuda Bara, a interesovanje posjetilaca pretežno je bilo usmjereno na aktivan odmor, obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti i gastro ponudu.
 
“Očekujemo da će doći do blagog porasta broja turista, ali i do povećanja potrošnje. U porastu je i potražnja za kraćim putovanjima - od dva do četiri dana", sopšteno je iz Stručne službe TO Bar.
 
Na štandu Nacionalne TO i Bara, zatekli smo i Uwe Langea, predstavnika njemačke agencije "Lange", koja je dio sistema ITS, koji je prije dvije godine, sa predstavnicima crnogorske dijaspore, iz svijeta turizma, započeo projekat marketinške kampanje za Crnu Goru u Njemačkoj.
 
“Prvi put sam došao u Crnu Goru 2002. godine, a zatim 2007. i imao sam vrlo pozitivne utiske. Tek kasnije kada sam upoznao neke vaše ljude koji žive i rade decenijama ovdje u Njemačkoj, na Unverzitetu za turizam i koji su menadžeri velikih njemačkih hotela, došli smo do ideje da napravimo koncept za marketing i popularisanje Crne Gore u Njemačkoj, jer zbog svih svojih potencijala i ljepote, zaslužuje da ponovo postane interesantna na zapadnoevropskom tržištu", kazao je za Radio Bar i Bar info Uwe Lange, koji je na pitanje o efektima kampanje u prethodne dvije godine, odgovorio:
“Zahvaljujući ovom programu i našoj agenciji, već puno turista je došlo u Bar, Ulcinj, Bečiće, ali mi želimo i dalje to da razvijamo, jer to još nije u onom obimu u kojem bi trebalo. Mnogi od njih su se vratili zadovoljni i ponovo će doći u Crnu Goru ali ono što smo zapazili i mi, kao tur-operatori i gosti, vaša zemlja bi morala mnogo više da ulaže u infrastrukturu, puteve, čistoću i adekvatno odlaganje smeća, a u svim primorskim gradovima ljeti je uočljiva velika frekvencija automobila, gužve, zastoj u saobraćaju i nedostatak parking mjesta. Primjetili smo da od grada do grada ne postoji redovan autobuski saobraćaj , a gosti neće i ne žele da se voze samo taxijem već, naprotiv, više im odgovara bus, zbog preglednosti prostora i krajolika. To su neki od razloga što postoji blokada, kada je riječ o turistima iz visoko razvijenih evropskih država i zbog toga bi Crna Gora morala na tome malo više da poradi, ukoliko želi da preživi na evropskom i svjetskom turističkom tržištu ", ističe Lange.

 
Planovi ovog njemačkog turističkog operatera su i školovanje i obuka kadra u ugostiteljstvu, jer, personal, po ocjeni njemačkih turista, još uvijek ne zadovoljava neophodne standarde.
 
Njemac Norman Renas koji živi i radi u Kotoru kao turistički vodič, predstavio je na sajmu u Berlinu, na crnogorskom štandu, našu ponudu, a Bar je, istakao je, izuzetno atraktivna turistička destinacija.
 
“Ja sam oženjen Crnogorkom i kod vas me je dovela ljubav, ali i zadržala moja opčinjenost vašim morem i ljepotama cijele Crne Gore. Kruzeri redovno dolaze u Kotor, a sada sve češće i u Bar, jer vaš Stari grad i sve ostalo što imate, zaista je veoma privlačno za goste", kazao je Norman Renas.

 
Štand NTO Crne Gore, prvog dana kada je otvoren sajam u Berlinu, posjetili su i ambasadorka naše države u Njemačkoj-Vera Kuliš, direktorka NTO Željka Radak Kukavičić i ministar turizma i održvog razvoja Pavle Radulović, koji je sa direktorom sajma u drugom njemačkom gradu-Štutgartu, potpisao ugovor o partnerskom odnosu. On podrazumijeva, između ostalog, da ponuda Crne Gore, sa akcentom na planinarenje i biciklizam, naredne, 2020. godine, bude predstavjena na najvećem specijalizovanom evropskom sajmu u tom gradu, što predstavlja veliki iskorak u promociji naše zemlje, posebno na zapadnoevropskom tržištu.