Društvo

Otkriven prvi koralni greben Jadrana, preko puta nas

by Bar Info; izvor Guardian, Jutarnji list | 12:03:2019 | 08:44:28

Naučnici su otkrili prvi koralni greben na italijanskoj strani Jadranskog mora, piše Guardian. Kako kažu, dug je najmanje dva i po kilometra i proteže se duž obale pokraj grada Monopolija u regiji Apuliji, nedaleko od Barija.
 
To je prvi koralni greben do kojeg dopire niži nivo svjetlosti, ikad pronađen na području Mediterana.
 
U studiji koju je objavio ugledni časopis “Nature”, naučnici objašnjavaju da se takav tip koralnog grebena može naći na dubinama između 30 i 40 metara, ali mogu ići sve do 200 metara dubine.
 
Zbog toga što je na većoj dubini nego koralni grebeni u Pacifiku, ovaj “jadranski” koralni greben ne može se dičiti spektakularno jarkim bojama, već su one osjetno suptilnijih tonova.
 

“Tokom ranih devedesetih godina prošlog vijeka, radio sam kao morski biolog na Maldivima. Ali nikad nisam mislio da ću punih 30 godina kasnije pronaći koralni greben odmah do svoje kuće. Toliko je blizu da ga praktično mogu pogoditi kamenom” - rekao je za “Guardian” profesor Giuseppe Corriero sa Univerziteta Aldo Moro u Bariju, ujedno i čelni naučnik na projektu.
 
Prema podacima iz studije, koralni greben u Apuliji nalazi se na dubini između 35 i 50 metara i pokriva nekih dva i po kilometra, koliko je sada naučnicima poznato. No, kažu da je moguće da se zapravo proteže u dužini od nekoliko desetaka kilometara duž istočne obale Italije.
 
Inače. koralni grebeni u Sredozemnom moru nisu bili nepoznati našim davnim precima. Nekad su bili rasprostranjeni po cijelom Mediteranu, ali su u međuvremenu izumrli. Ostaci tih starih i složenih ekosistema i dalje su ponegdje vidljivi, kao na primjer na hrvatskom ostvru Mljet. Tamo je riječ o najvećem grebenu busenastog korala Cladocora caespitosa (endem Sredozemnog mora) na svijetu.