Društvo

Predstavljen konvertovani patrolni brod

| 15:03:2019 | 21:10:06

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić sa saradnicima posjetili su danas Mornaricu Vojske Crne Gore.
 
“Povod za posjetu bila je prezentacija kapaciteta novog patrolnog broda 105, koji je dobijen konverzijom nekadašnje topovnjače 405.
 
Ministar Bošković je najavio da je ovo samo prvi brod koji je rekostruisan za potrebe Mornarice, a time i Vojske Crne Gore, te da će se uskoro ući u sličnu rekonstrukciju i konverziju topovnjače 406.

 
On je izrazio veliko zadovoljstvo radovima koji će se u potpunosti okončati krajem aprila, da bi se praktično novi brod do Dana nezavisnosti upisao u plovnu listu crnogorske Mornarice.
 
Patrolni brod isplovio je jutros iz Luke Bar, napravio krug do voda nadomak Valdanosa, da bi potom otplovio na mjesto sa kojeg je obavljeno gađanje iz topova, ručno i preko radara, na mete koje su bile postavljene na oko šest milja od obale.
 
Kapetan fregate Jusuf Januz informisao je goste iz Ministarstva i iz Generalštaba VCG o performansama novog patrolnog broda, kao i o promjenama koje je od 2013. do danas pretrpjela nekadašnja topovnjača.
 
Brod je dug 45m, visine je 12 m, a širine osam. Posebna pažnja tokom procesa rekonstrukcije posvećena je sigurnosti, tako da su nabavljeni novi čamac, dizalice, navigaciona oprema, dok su kompletno promijenjeni motori. Rekonstrukcija je koštala oko milion i 100 hiljada eura, dok bi novi ovakav brod koštao oko 45 miliona dolara.

 
“Pospješili smo kapacitete Mornarice, ali i cijele Vojske Crne Gore. Danas smo imali priliku da se uvjerimo u mogućnosti i broda i njegove posade”, istakao je ministar Bošković. On je i istakao da će brod učestvovati na velikoj vojnoj vježbi Adrion Arex, kojoj će u junu ove godine domaćin biti Crna Gora.
 
Bošković je najavio i nova ulaganja u Mornaricu, kako kroz donacije SAD-a, tako i kroz naše nabavke.
 
Domaćin ministru i načelniku GŠ bio je komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović”, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.