Društvo

Čempresari u velikoj akciji čišćenja jezera

by Vijesti, Radomir Petrić | 17:03:2019 | 22:19:25

Barski “čempresari” obavili su danas veliku ekološku akciju čišćenja Virpazara na više lokacija. Preko četrdeset aktivista iz Bara, mještana Virpazara, ali i njihovih prijatelja sa svih strana Crne Gore i stranaca koji žive u Crnoj Gori, u višečasovnoj akciji su uspjeli da većim dijelom očiste plato ispod hotela “13. jul”, polje iza restorana “Crmnica” i lokalitet Mijele.
 
Skupljeno je preko stotinu vreća najrazličitijeg sitnog plastičnog, staklenog i metalnog otpada, ali i veliki broj automobilskih guma, odbačenih djelova automobila, pa čak i kanti motornog ulja.
 
Prikupljeni otpad odložen je na tri lokacije, o kojima su obaviješteni barski komunalci. Kuriozitet je da je sa aktivistima, zajedno sa članovima male engleske zajednice koja već godinama živi u Crmnici, otpad čistila i ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Elison Kemp, koja je rekla da lično podržava sve ekološke akcije i brigu o zaštiti životne sredine.
 

“Mi ne mislimo da smo danas očistili Virpazar, već smo dali ideju da se ovako mora raditi u kontinuitetu i zbog mještana i zbog turista, kojih je danas po ovom lijepom vremenu na Skadarskom jezeru i u samom Virpazaru bio veliki broj. Dakle, cilj nam je bio da probudimo ekološku svijest stanovništva u vezi sa odlaganjem otpada u zahvatu Nacionalnog parka Skadarsko jezero, jer ovdje nema selektivnog odlaganja otpada, ali, zato na žalost ima na desetine nelegalnih mini-deponija, pošto ovdje u priobalju smeće baca ko gdje stigne, na sve strane”, rekao je nakon akcije za “Vijesti” dr Neven Leković, koji je sa dijelom “čempresara” čistio plato ispod hotela "13. jul“.
 
“Čempresari” su na logističkoj podršci akcije zahvalili Jeleni Dabanović koja je aktivirala i mještane i strance da pomognu aktivistima iz Bara, a potom im omogućila krstarenje jezerom u motornom čamcu i kajacima. Akciju je sa svoje strane pomogao i poznati ekološki aktivista sa Virpazara Nenad Petranović Badanj, koji je ekologe poslužio ribljom čorbom od, kako je naglašeno, “krapa koji je ulovljen prije zabrana”.
 

“Želja nam je da se ovakve akcije ne samo u ovom dijelu Crmnice ponavljaju, i da se sa nivoa države uvidi da je ovo ogroman problem. Na kraju akcije, svi učesnici su dobili cegere sa ‘čempresarskim’ znakom, i bilo bi lijepo da sve prodavnice koje posluju u okviru ovog nacionalnog parka koriste cegere ili biorazgradive kese, a ne one od najlona”, zaključio je dr Leković.
 
Među učesnicima akcije bili su i Švajcarci, Francuzi, učenici i njihovi roditelji iz tivatske škole "KSI Montenegro", Englezi, Turci, Amerikanci, članovi NVO "Green key" i predstavnici "Helen Doron" škole iz Podgorice.