Društvo

Rampa za OSI na gradskoj plaži će biti spremna za sezonu

by VIJESTI, Radomir Petrić | 21:03:2019 | 10:55:45

Pristupna rampa za osobe sa invaliditetom (OSI) i lica sa smanjenom pokretljivošću, koja je na Gradskoj plaži u Baru trenutno većim dijelom zatrpana pijeskom, tokom ljeta biće u funkciji, najavili su iz JP za upravljanje morskim dobrom.
 
Rampa je sagrađena krajem 2017, i zajedno sa još tri ovakve rampe u drugim primorskim gradovima bila je dio investicionih aktivnosti koje je “Morsko dobro” sprovelo u saglasnosti sa Savezom udruženja paraplegičara Crne Gore i Pravilnikom o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom.
 
Na pitanje “Vijesti” kakav je sadašnji status ove pristupne rampe, iz JP “Morsko dobro” su odgovorili da je ona na plaži Topolica u 2018. bila u upotrebi, te da je njeno korišćenje bilo otežano zbog svakodnevnog zasipanja rampe pijeskom usljed udara morskih talasa.
 
“JP je svakodnevno organizovalo čišćenja rampe. Iz praktičnih razloga, JP je prilikom raspisivanja tendera za plažu na kojoj je locirana rampa predvidjelo da održavanje definiše kao obavezu korisnika plaže, a čija će prava i obaveze biti detaljno definisane ugovorom. Napominjemo da je JP nakon završetka sezone 2018. demontiralo i odnijelo na zimsko čuvanje ograde za rampu kako istu more ne bi uništilo tokom zime”, navode iz JP.
 
Krajem 2017, radove na izgradnji rampe izvelo je podgoričko preduzeće “Grand Design”, a ukupna vrijednost radova bila je 62.018 eura. Iz Morskog dobra su tada saopštili da su pred početak ljeta 2017. izgradili ovakvu pristupnu rampu na Slovenskoj plaži u Budvi, a radovi na ovakvim rampama bili su zakazani i za Tivat i Kotor.