Društvo

Festival vina i ukljeve, prvi dan

by Nemanja Janković, photo by Anto Baković | 23:03:2019 | 16:16:39

Prvi dan tradicionalne kulturno-poljoprivredne manifestacije “Festival vina i ukljeve”, koja se po 22. put održava na Virpazaru, okupio je veliki broj posjetilaca, koji su na oko četrdeset izložbenih štandova uživali u autohtonim proizvodima ovog kraja. U ime organizatora, MZ Crmnica na ceremoniji svečanog otvaranja prisutnim gostima se obratio vd predsjednika ove mjesne zajednice Ilija Marković, ističući  važnost ove manifestacije od samog osnivanja do danas.


“Dobro se zna šta za ovaj kraj o ove mještane znači vino I vinova loza, kao i drugi proizvodi koji su karakteristični za ovaj kraj. Takođe se zna šta za kompletnu Opštinu znači Skadarsko jezero, i sve su to resursi koje treba da čuvamo za sva vremena.Danas je pred nama imperativ zaštite i obnove vinograda i ribljeg fonda u ovim tokovima, jer na tome i počiva naša budućnost”, rekao je, između ostalog, Marković.

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, prisjećajući se minutom ćutanja nekih od osnivača Festivala koji više nijesu sa nama, ali i žrtava nedavne tragedije na Skadarskom jezeru.


“Svi poljoprivredni proizvođači su i u godina za nama imali podršku Opštine Bar i resornog Ministarstva. Ovo je kraj koji moramo čuvati i u njega ulagati jer pruža ogromne potencijale. Samo prošle godine Opština Bar je kao vid podrške poljoprivrednim proizvođačima iz budžeta izdvojila 240.000 eura. Ove godine taj iznos je 300.000. Ponovo će 200.000 eura biti opredijeljeno proizvođačima, a 100.000 eura smo predvidjeli za razvoj poljoprivredne infrastrukture. Konkretno, ovaj kraj mora da ima izgrađene vinske puteve i ‘Kuću vina’ koja bi ujedno bila i edukativnog karaktera”, kazao je Raičević.


U ime jednog od od izlagača, svoju ocjenu je dao i bivši kapiten rukometne reprezentacije Crne Gore, Mladen Rakčević, koji se prvi put odlučio da izloži svoje vino: “Ovdje je zaista fantastično, lijepo vrijeme, dobri ljudi, vrhunska muzika. Kako se bliži kraju sportska karijera, odlučio sam da se posvetim nekim drugim aktivnostima. Očekujem dobru posjetu”, rekao je Rakčević.


I brojni gosti su uživali u autohtonim specijalitetima ovog kraja, a najviše pažnje privlačili su štandovi sa priganicama, vinom i ukljevom.

“Došli smo sa Cetinja da i ove godine ispratimo manifestaciju za koju smatramo da je pravi pogodak što se baš sada organizuje. Cijene su visočije u odnosu na druge dane, ali - što je, tu je”, istakla je za Bar Info Marija Kaluđerović.

Uz bogat kulturno-zabavni program posjetioci su uživali do kasnih večernjih sati, a posebnu pažnju privukao je sjajni bend “Zana”. “Veliko nam je zadovoljstvo što smo prvi put dio ove manifestacije,  i drago mi je da smo  jednu lijepu I posebnu emociju podjelili sa publikom u Crnoj Gori, na ovom fantastičnom mjestu. Iduće godine slavimo 40 godina postojanja, i ovaj koncert je bio samo uvod u
veliki jubilej. Zahvalnost organizatorima, MZ Crmnica i TOB koji su nas pozvali”, rekao je Žika iz “Zane”.


U zvaničnom dijelu programa dodijeljene su nagrade za najbolju pjesmu o vinu. Na konkurs je pristiglo  13 prijava, a nagradu za najbolju pjesmu o vinu, uz novčanu nagradu, dobio je Slobodan Vučinić, za pjesmu “Kapi istine”. Druga je bila pjesma “Da zajedno ljubimo vinograde” Sonje Milatović iz Nikšića, a treća “Vino za potonju uru” Žarka Marovića, koji je odbio da primi nagradu.


Organizatori ovogodišnjeg izdanja su MZ Crmnica, Turistička organizacija Bar, Udruženje vinara “Crmnički vranac” , Udruženje vinara Crmnice i Paštrovića, te NVO “Dani Skadarskog jezera”, uz pokroviteljstvo Opštine Bar, TOB i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a uz pomoć brojnih sponzora.