Društvo

VIDEO: Uveliko teku pripreme za turističku sezonu

by Vesna Šoškić, kamera: A. Karađuzović/Z. Milošev, montaža: Z. Milošev | 11:04:2019 | 00:41:47

Nadležne opštinske službe u Baru, ugostitelji i drugi turistički privrednici, počeli su ovoga mjeseca intenzivnije pripreme za predstojeću sezonu. Obećavaju da će bolje i spremnije dočekati turiste, koji će, prema dosadašnjim najavama, u većem broju nego prošle godine, posjetiti barsku rivijeru.

 
Službe od kojih se očekuje besprijekorno funkcionisanje u turističkoj sezoni svakako su "Vodovod i kanalizacija" i "Komunalno preduzeće". Prvi čovjek barskog Vodovoda, Zoran Pajović ističe da spremnije nego ikad dočekuju predstojeće ljeto.
 
“To mogu da potkrijepim brojnim ulaganjima u vodovodnu mrežu. Iz sopstvenih prihoda investirali smo novac u nabavku novih pumpnih postrojenja, opremu, rekonstrukciju postojeće vodovodne i kanalizacione mreže i izgradnju nove, za što smo izdvojili u prošloj godini preko 500.000 €. Nova pumpna postrojenja imaju mjesne zajednice Sutomore-Haj Nehaj, Ilino-Šušanj, Bjeliši, ali i Ahmetov brijeg i Marovići. Nova oprema ugrađena je i na izvorištu Kajnak. Kapitalna investicija koju planiramo da završimo do početka turističke sezone jeste izgradnja rezervoara Volujica, čime će se u potpunosti riješiti dugogodišnji problem vodosnabdijevanja mjesnih zajednica Stari Bar i Polje. Ove investicije znače da će bolje snabdijevanje vodom, nego u prethodnom periodu, imati domaćinstva u visočijim kotama", kazao je za Radio Bar i Bar info Pajović, koji naglašava da u sezoni imaju na raspolaganju i značajan resurs u Crmnici, koji obezbjeđuje 170 do 200 sekundnih litara vode u ljetnjem periodu.

 
“Bez obzira na stabilno vodosnabdijevanje iz naših izvorišta, potpisali smo i ugovor sa preduzećem ‘Regionalni vodovod’ za dodatnih milion i stotinu dvanaest hiljada kubnih metara vode, što znači da naši sugrađani i turisti u potpunosti mogu da budu spokojni kada je riječ o vodosnabdijevanju, koje će ove godine biti na najvišem nivou. Voda iz Regionalnog vodovoda biće obezbijeđena i za naselje Zaljevo, koje decenijama kuburi sa vodosnabdijevanjem, za šta su, takođe, obezbijeđena sredstva. Naše preduzeće ima značajne potencijale, iz godine u godinu sve bolje posluje, jer nemamo kreditnih zaduženja. Redovno izmirujemo obaveze prema zaposlenima i državi, imamo značajna sredstva na računu zahvaljujući domaćinskom i odgovornom odnosu svih zaposlenih", istakao je direktor barskog Vodovoda Zoran Pajović.
 
Barski komunalci su svakodnevno na terenu, pa i ovih kišnih dana.
 
“April je, uobičajeno, mjesec početka intenzivnijih priprema za turističku sezonu. Trenutno smo angažovani na sanaciji određenih terena, a najviše smo fokusirani u ovom periodu, na prigradska naselja. Korisnici naših usluga renoviraju i pripremaju svoje objekte za ljeto, te smo suočeni i sa velikim problemom odlaganja kabastog otpada. U saradnji sa Turističkom organizacijom, koja je investitor , uređujemo kružni tok u naselju Šušanj", kazao je Predrag Ristović, direktor Komunalnog sektora u barskom preduzeću "Komunalne djelatnosti".

 
On ukazuje na hroničan problem koji otežava posao komunalcima, a to je nepropisno odlaganje smeća.
 
“Posebno je to izraženo u naseljima u kojima nema kontejnera, jer ne postoje uslovi za njihovo postavljanje, prije svega, u Čanju, Sutomoru, Utjehi i Velikom pijesku. Postoji dogovor da građani u tim mjestima odlažu otpad u određeno vrijeme i na određenim lokacijama, ali, nažalost, oni to ne poštuju, čime se stvara ružna slika, koja nerijetko, kruži po društvenim mrežama. Kritike tada, uglavnom, trpe komunalni radnici, iako za to nisu krivi. Mi dajemo maksimum kako bi grad bio što čistiji i ovom prilikom apelujem na građane da i oni tome doprinesu. Bez njihove podrške naši radnici ne mogu uspjeti", ističe Ristović, koji je najavio raspisivanje konkursa za dodatnu radnu snagu tokom ljeta.
 
Za Turističku organizaciju Bara, pripreme za sezonu počele su još u septembru, prezentacijom ponude barske rivijere na međunarodnim sajmovima u Parizu i Londonu, a početkom ove godine i u Beču, Minhenu, Štutgartu, Bratislavi, Berlinu, Beogradu i Moskvi.
 
“Naredne sedmice predstavićemo se ukrajinskim tur-operatorima u Kijevu, a slijede i promotivne aktivnosti, u maju i junu, u zemljama regiona, koje nešto kasnije reaguju na ponudu. Vjerujem da smo, ne samo nastupima na sajmovima, već i kroz komunikaciju sa medijima i time što smo ugostili brojne studijske grupe novinara i turističkih poslenika, uspjeli da približimo Bar i njegovu ponudu potencijalnim turistima. Za sada je kod nas prisutan umjereni optimizam, ali nadamo se uspješnoj turističkoj sezoni", kazao je direktor TO Bar mr Emil Kukalj, koji je podsjetio i na brojne aktivnosti i manifestacije koje Turistička organizacija priređuje ili podržava.

 
“Osim tradicionalnih - Koštanjijade, Maslinijade, Festivala vina i ukljeve, samostalno organizujemo popularno ‘Ljeto sa zvijezdama’, a ove godine priredili smo i koncert za Dan zaljubljenih. U narednom periodu planiramo aktivnosti kojima ćemo popularisati aktivni odmor-pohod u planine, zajedno sa planinarskim društvima i zainteresovanim građanima. Radimo i na projektu valorizacije našeg zaleđa, koji podrazumijeva čišćenje, markiranje i postavljanje turističke signalizacije na značajnom broju pješačkih staza. To je zahtijevan program, za koji će nam biti potrebno vrijeme, ali vjerujem da će njegovom realizacijom turistička ponuda grada biti znatno obogaćena", smatra direktor Kukalj, koji je najavio da će vrlo brzo biti kompletiran i ovogodišnji program manifestacije "Ljeto sa zvijezdama", na kojoj će gostovati poznati muzičari.
 
Ugostitelji očekuju bolju posjetu barskoj rivijeri u ovoj sezoni. Grupa "A3", u okviru koje posluju dva hotela visoke kategorije u Sutomoru-Sea fort i Porto sole, kao i Nautilus na Utjehi, privode kraju pripreme za doček gostiju, koje u većem broju očekuju već u maju.
 
“Najave za ljeto 2019. su mnogo bolje nego prošle godine. Očekujemo porast od 10-20 procenata, na osnovu ulaznih rezervacija. Naš hotel radi cijele godine i, uglavnom, smo spremni u svakom trenutku, ali svakako, za ljeto se moraju korigovati mnoge stvari i dodatno ulagati. Bili smo na sajmu u Beogradu i naše flajere preko Turističke organizacije, plasirali na sve evropske sajmove. Kada je u pitanju struktura gostiju, imamo značajan porast broja gostiju iz Rusije i Bjelorusije u ovoj godini, kao i iz regiona, posebno Bosne i Hercegovine. Do sada smo pretežno u hotelu imali sportske ekipe, a već od 1. maja očekujemo značajan priliv turista”, kazala je Nađa Đurović, zaposlena u hotelu Sea fort.
 
Sutomore je poslednjih godina upotpunilo ponudu sa nekoliko hotela visoke kategorije, a tako će biti i u 2019. Međutim, da bi ugostiteljski objekti sa četiri ili pet zvjezdica bili u punoj funkciji, potrebno je poboljšati sveukupnu ponudu i ambijentalno urediti Sutomore.

 
“Prvenstveno je neophodno regulisati buku i odvoz smeća. Nadamo se da će biti realizovan plan Opštine i preduzeća Morsko dobro, koji uključuje rekonstrukciju kompletnog sutomorskog šetališta i izgradnju trga. To bi privuklo visoko platežne goste i, uopšte, ponudu Sutomora podiglo na znatno viši nivo", naglašava Nađa Đurović.
 
Intenzivnije aktivnosti za predstojeće ljeto počelo je i Koordinaciono tijelo za pripremu i praćenje turističke sezone na čijem je čelu predsjednik opštine Dušan Raičević.