Društvo

Apoteke u Baru spremno dočekuju novi zakon

by Vjera Knežević Vučićević | 11:04:2019 | 22:18:41

Apoteke u Baru uspješno će odgovoriti novini u zakonu vezano za apotekarsku djelatnost u Crnoj Gori koja podrazumijeva da, osim farmaceutskog tehničara tokom cijelog radnog vremena, mora da bude prisutan i diplomirani farmaceut. U gradu pod Rumijom radi 20-tak apoteka- dvije državne (Montefarm), od kojih je jedna u sklopu Doma zdravlja, a druga u Ulici Rista Lekića, dok je onih koje posluju pod okriljem apotekarskih lanaca znatno više (Tea Medica- četiri i BENU- tri ). Ima i nekoliko apoteka koje drže pojedinačni vlasnici.
 
“Apoteka ima dovoljno. Državna apoteka u Sutomoru je nedavno zatvorena (sada u tom turističkom mjestu rade dvije iz lanaca) ali to, s obzirom da u posljednje vrijeme uglavnom sve apoteke izdaju ljekove na recept, ne predstavlja problem. Kada je u pitanju opština Bar, jedino je nezgodno što u Virpazaru, koji je udaljen, a gravitira mu veliki broj sela, nema apoteke. U tamošnjem Domu zdravlja radi ljekar, ali stanovnici tog dijela zaleđa nemaju gdje, prije Bara, da nabave ljekove”, kaže upravnica apoteke diplomirani farmaceut Slobodanka Brnjada, koja očekuje da će taj problem biti rješavan na državnom nivou, jer, kako navodi “stanovnici će se vjerovatno pobuniti”.
 
Apoteka u sklopu Doma zdravlja radi dvije, a ona u Makedonskom naselju jednu smjenu.
 
“Van sezone radimo od sedam do 20 sati, a ljeti do 21 čas. Apoteke koje rade u sklopu lanaca rade do kasnije, pojedine ljeti i do ponoći. Smatram da je to sasvim dovoljno. Ranije, kada još nijesu postojale privatne apoteke, tokom ljeta smo u našoj imali noćno dežurstvo. Nakon izvjesnog vremena pokazalo se da to zaista nije opravdano, jer se sve može završiti do 21 sat. Poslije ponoći su isključivo slučajevi koje treba uputiti ili u Hitnu ili u bolnicu… U sitne sate su nam uglavnom dolazili da trguju neke sitnice koje se mogu nabaviti i u marketima sa dužim radnim vremenom, tipa papirne maramice”, kaže Brnjada, uz podsjećanje da je takav model rada “isproban” još i u vrijeme ondašnje Jugoslavije kada apoteke nijesu bile ovako brojne. Čak i tada, navodi naša sagovornica, 24-časovno dežurstvo nije bilo opravdano. Sada u Crnoj Gori non- stop rade dvije državne apoteke- u Podgorici i Nikšiću.

 
“Takav režim rada automatski povlači i upošljavanje značajno većeg broja farmaceuta, s obzirom da nakon rada u noćnoj smjeni imaju slobodan dan. I troškovi su tako mnogo veći, jer se mora imati više zaposlenih nego što je realno potrebno. Osim toga, kada se organizuje noćno dežurstvo, neophodna je soba za dežurstvo, jedna dostavna apoteka, a obično se radi u paru-farmaceut i farmaceutski tehničar”, objašnjava Brnjada. Kroz osmijeh kaže i da je naš narod pomalo razmažen. To potkrepljuje sjećanjem na svoje studentske dane u Beogradu, kada, kako kaže “nijedna apoteka u Knez Mihajlovoj poslije 16 sati nije radila”. Čudila se i kada je tokom skorašnjeg boravka u Parizu vidjela da je u samom centru te metropole danju nedjeljom radila samo jedna apoteka, ispred koje je bio nevjerovatno dugačak red. 
Ona smatra da će sve apoteke poštovati nove propise, jer “inspekcija radi svoj posao”.
 
“Logično je da u apoteci tokom cijelog radnog vremena bude i farmaceut. U našim objektima je to i ranije bio slučaj. Čak i situacijama kada je neko od zaposlenih farmaceuta odsutan, kolege ostaju duže ili ‘rotiramo’ smjene….”, navodi upravnica apoteke u sklopu Doma zdravlja Bar.
 
Iako je, kako kaže, dosta njenih koleginica u posljednje vrijeme završilo farmaciju u Podgorici, većina ih je tamo našla zaposlenje ili produžila obrazovanje.
 
Možda je i to jedan od razloga što na evidenciji Biroa rada Bar nema nijednog diplomiranog farmaceuta. Prema riječima šefice Biroa Suzane Mašanović “i kada se neko tog profila pojavi na birou, vrlo brzo nađe zaposlenje”.