Društvo

Opština obilježava 15. aprila 40. godišnjicu zemljotresa

by Željko Milović | 12:04:2019 | 15:27:23

Povodom navršavanja 40 godina od katastrofalnog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. zadesio Crnu Goru, a naročito razorne posljedice ostavio u njenom primorskom dijelu, Opština Bar je pripremila  program obilježavanja ovog događaja, kako bi na taj način odala počast sjećanju na sve ljudske i materijane gubitke, ali i doprinijela efikasnijem upoznavanju i edukaciji šire javnosti o postupanju u vanrednim situacijama.
 
S ciljem upoznavanja javnosti sa svim organizacijama koje su pozvane da reaguju u vanrednim situacijama, a koje su dale nemjerljiv doprinos u nemilom događaju od prije četiri decenije, Opština Bar u ponedjeljak, 15. aprila, organizuje smotru na platou ispred sportske dvorane “Topolica”  od 9:00 do 14:00 sati.
 
Na smotri će uzeti učešće predstavnici operativnih jedinica za reagovanje u vanrednim situacijama - Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Službe zaštite Opštine Bar, Uprave pomorske sigurnosti, Ratne mornarice VCG, CB Bar, Doma zdravlja, Lovstva, Opštinske organizacije Crvenog krsta, kao i organizacija civilnog sektora koje dobrovoljno vrše aktivnosti zaštite i spašavanja (Izviđački odred “24. novembar”, Klub radio-amatera “Bar”, Ronilački klub “Južno more” i Planinarski klub “Rumija”). Poseban akcenat je stavljen na edukaciju najmlađih, pa će u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i vaspitno-obrazovnim ustanovama sa područja opštine Bar, u organizovanim grupama smotri prisustvovati učenici osnovnih i srednjih škola kako bi se na očigledan način upoznali sa bezbjednosnim rizicima u vanrednim situacijama i stekli vještine za optimalno reagovanje. To je jedinstvena prilika da se učenici na jednom mjestu bliže upoznaju sa načinom rada ovih organizacija i razumiju njihov značaj za širu zajednicu. Ovo je takođe prilika i da se promovišu vrijednosti humanosti, solidarnosti i zdravih stilova života.
 
U večernjim časovima istog dana, u Dvorcu kralja Nikole će biti upriličen Multimedijalni događaj “Bar, aprila 1979”.
 
U 19:00 izložbu fotografija posvećenih zemljotresu će otvoriti predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, nakon čega će biti održana projekcija dokumentarnog filma, a zatim i tribina “Sjećanja koja opominju”.
 
Učesnici tribine su Jusuf Kalamperović - tadašnji potpredsjednik IO i komandant Štaba civilne zaštite, dr Ljubo Živković - tadašnji direktor Opšte bolnice Bar, Miloš Šušter – tadašnji potpredsjednik IO SO Bar, prof. dr Srđan Janković sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Moderator je novinar i publicista Željko Milović.
 
Oba večernja događaja su otvorena za javnost, a ulaz je slobodan.