Tragovi

Tačno 35 godina od plasmana košarkaša u Prvu B ligu YU

by Željko Milović | 17:07:2018 | 12:27:42

Prije tačno 35 godina, početkom ljeta 1983. godine, sportski Bar je bio na nogama - košarkaši barskog "Mornara“ postigli su najveći uspjeh u desetogodišnjem postojanju, plasiravši se u toliko željenu Prvu B košarkašku ligu Jugoslavije.

Prije početka prvenstva u kome su ostvarili tada najveći trijumf barske košarke, dvojica ponajboljih igrača su otišla u vojsku, ali je Petar Blažević, iskusni košarkaški stručnjak, konsolidovao ekipu koja je išla iz pobjede u pobjedu i najzad stigla do trona, pobjegavši drugoplasiranom za osam bodova.

U 22 meča Barani su postigli 19 pobjeda, a pretrpjeli samo tri poraza, uz izvanrednu koš razliku (plus 272 koša). Jedina tri poraza "Mornar“ je pretrpio u Herceg Novom, Prištini i Skoplju, od "Primorja“, "Prištine“ i "Sloge“. Sve ostale timove pobijedili su po dva puta. Jedini meč bez borbe Barani su dobili u Peći, jer domaćin "Ramiz Sadiku“ nije pripremio salu za takmičenje.

"Barske novine“ su detaljno pratile put "Mornara“ ka Prvoj B saveznoj ligi, te su tako donijele i pedantan statistički izvještaj u kome se kaže da je najbolji strijelac "Mornara“ u šampionskoj sezoni bio kapiten i centar Dušan Pavlović, koji je postigao 560 koševa i ujedno postao najbolji šuter Južne grupe Druge savezne košarkaške lige. Njegov prosjek po utakmici iznosio je 27 koševa.

Slijedili su Peličić sa 478, Milan Rondović - 464, Lekić - 219, Ljutica - 149, Dragan Rondović -102, Nikolić - 28, Vujanović - 10, Knežević - 8, Ojdanić - 2 i Krivokapić sa jednim postignutim košem. Od ostalih igrača u strijelce se jedino nisu upisali oni najmlađi - Blažo Popović i Goran Gašo Radonjić.

Barske košarkaše je na svakoj utakmici u Baru posmatralo u prosjeku po 600 gledalaca, koliko je mogla da primi sala Biotehničkog obrazovnog centra (Poljoprivredna, tj. danas Srednja stručna škola). Već u narednoj sezoni, izgradnjom nove sale u Osnovnoj školi "Jugoslavija“, ta cifra se povećala na 2500 - 3000 gledalaca.

Najčešća petorka "Mornara“ u šampionskoj sezoni bila je: Lekić, Ljutica, Peličić, Milan Rondović i Pavlović, a za osvajanje prvog mjesta u grupi i ulazak u Prvu B saveznu košarkašku ligu velika zasluga pripala je legendarnom treneru Petru Peru Blaževiću, kome je asistirao mladi i ambiciozni trener Predrag Peđa Milović.

Kako ističu tadašnje "Barske novine“, "uspjehu kluba su doprinijeli i veoma ambiciozni predsjednik Velimir Vlahović, predsjednik Izvršnog odbora Relja Bulatović, sekretar Rade Bogdanović, veliki entuzijasti Budo Vukić, Miodrag Leković, Milovan Dabanović, Dragoljub Leković i još nekoliko košarkaških zaljubljenika koji ne žale trud da pomognu najboljem sportskom klubu u Baru“.

Košarkaši "Mornara“ bili su tih dana, i mjeseci, a naročito u godini koja je uslijedila, pravi ljubimci Barana, na čije je utakmice u OŠ "Jugoslavija“ dolazilo po nekoliko hiljada navijača. Iz JNA su se vratili Đoko Pavićević, Milorad Nedić i Rajko Čarapić, a klubu su pristupili i iskusni Mihailo Pavićević, Nebojša Milošević... U pravom grotlu iduće godine je malo ko odnio iz Bara. Uslijedili su, nakon suspenzije terena, i čuveni odlasci za Titograd na mečeve za opstanak, ali to je več neka druga priča...

Igrači – šampioni Druge lige i novi članovi Prve B košarkaške lige Jugoslavije:

4. Slobodan Lekić – bek – 21 god - 188 cm – student
5. Bogdan Ljutica – krilo – 22 god – 186 cm - student
6. Milan Nikolić – krilo – 21 god – 195 cm - student
7. Željko Ojdanić – bek – 18 god – 183 cm - učenik
8. Blažo Popović – krilo – 18 god – 195 cm - učenik
9. Darko Knežević – bek – 19 god – 191 cm - učenik
10. Nenad Vujanović – centar – 21 god – 200 cm - student
11. Dušan Pavlović (kapiten) – centar- 26 god – 204 cm - službenik
12. Drago Krivokapić – krilo – 19 god – 194 cm - učenik
13. Miomir Peličić – krilo – 25 god – 195 cm - student
14. Dragan Rondović – krilo – 24 god – 197 cm - službenik              r
15. Goran Radonjić – krilo – 19 god – 194 cm - učenik

Trener: Petar Blažević; Pom. trener: Predrag Milović; Predsjednik kluba: Velimir Vlahović; Predsjednik Izvršnog odbora: Relja Bulatović; Sekretar kluba: Rade Bogdanović