Protokol

Čakalovići na prijemu kod predsjednika SO Bar

| 10:05:2018 | 15:52:13

Predsjednik SO Bar Radomir Novaković organizovao je jutros prijem za Marka i Mariju Čakalović koji odlaze na umjetničku rezidenciju GLO ART – Lanaken, Belgija.
 
Poželjevši im uspjeh Novaković je rekao da oni “nisu samo predstavnici Bara na ovoj umjetničkoj rezidenciji već da predstavljaju Crnu Goru. Svaki odlazak van Bara i Crne Gore nekog od naših umjetnika, bilo slikara, skulptora, reditelja, direktno doprinosi prepoznatljivosti našeg grada. Sa druge strane bolja prepoznatljivost doprinosi sigurno i boljoj turističkoj ponudi”.
 
“Rezidencijalni programi jedan su od modela mobilnosti umjetnika koji na prostoru Evrope posljednjih godina postaje sve dominantniji”, rekla je Maja Čakalović kojoj je ovo drugi odlazak u Belgiju, gde je pozvana da realizuje svoj projekat.
 
“Važnosti rezidencijalnih programa prelazi okvire instantnih rezultata, a procjena uspješnosti traži sasvim drukčiju vrstu evaluacije, koja se ne može mjeriti izložbom, predstavom ili sličnim proizvodom”, rekao je Marko Čakalavić kome je ovo već četvrta posjeta ovoj umjetničkoj rezidenciji. Trenutno se u kolekciji GLO ART nalazi čak deset Markovih djela.
 
Predsjednik SO Bar Novaković je istakao da opština na žalost još uvijek nema spisak svih umjetnika sa svoje teritorije i da se to mora završiti u najkraćem roku.
 
“Kada budemo imali spisak, možemo i da govorimo o realnoj i stalnoj pomoći opštine našim umjetnicima”, kazao je on.
 
Poželjevši im sretan put Predsjednik SO Bar Radomir Novaković im je uručio monografiju Bara da ponesu u GLO ART koja će ostati kao uspomena.