Kultura

Umjetnost je život Rudija Goge

by Darija Marđokić | 04:05:2017 | 10:34:52

U Galeriji Velimir A. Leković sinoć je otvorena izložba slika pod nazivom “Život je umjetnost – umjetnost je život” poznatog slikara iz Ulcinja Rudija Goge.
 
Upravnik galerije mr Milun Lutovac otvorio je izložbu i kazao da je “posebna čast predstaviti jednog veoma poznatog stvaraoca sa naših prostora koji u ovoj galeriji svako malo dođe i donese novi kvalitet, novu dimenziju i energiju“.

 
“Alegorijsko značenje koje je svojstveno originalnom stvaralačkom postupku Rudi Goge, ne čita se i ne prepoznaje na prvi pogled i u direktnoj recepcoji djela, već se ono otkriva njegovim dešifrovanjem i suptilnim pronalaženjem skrivenih poruka koje su otkrili u značenjskim relacijama djela i konteksta, tj. u skrivenom dijelu svijeta umjetnosti i kulture u kome djelo nastaje i u kome se ono tumači. Alegorijsko značenje nije značenje koje umjetničko djelo pokazuje, već ono koje proizilazi iz kombinatorike označeno iz strukture umjetničkog djela. Međutim, i u lavirintu, kao i u snu riječ je o igri istovremenosti, sve je na dohvat ruke, a opet, sve je nedodirljivo. Rudi Goga je jedan od tumača ove vječne i beskrajne igre“, kazao je Lutovac.
 
Autor izložbe, slikar Rudi Goga kazao je da mu je ovo peta izložba u Baru, te da je prezadovoljan postavkom. Prisutni su imali priliku da pogledaju radove od 1980. pa sve do 2016. godine, na kojima dominira ženski akt.

 
“Inspiraciju pronalazim u ženskom aktu. Žena me preokupira na prvi pogled, i u svim mojim radovima ona dominira. Za mene je žena stub svega – ona drži porodicu, vaspitava djecu... Šteta je što nema više žena u politici, jer bi je one bolje vodile nego muškarci“, istakao je Goga.
 
Rudi Goga je rođen 10. juna 1948. godine u Ulcinju. Likovnu akademiju završio je u Prištini 1979. godine u klasi akademika Muslima Mulicija. Postdiplomske studije završio je 1982. godine u Dizeldorfu (Njemačka) kod profesora Džozefa Bejsa. Bavi se pedagoškim radom. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u Podgorici od 1991. godine. Do sada je imao 63 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na preko 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.