Kultura

Mijuškovićeva skulptura u češkom muzeju lutkarstva

by Vjera Knežević Vučićević | 05:05:2017 | 14:11:04

Skulptura crnogorskog vajara Mija Mijuškovića uskoro će krasiti terasu rekonstruisanog Muzeja lutkarstva u češkom gradu Hrudimu. Tim povodom Sutomore su posjetili kulturni delegati iz Češke - Simona Halupova direktorica lutkarskog Muzeja iz Hrudima i inženjer arhitekture, konstruktor fontane na kojoj će biti postavljena skulptura Mija Mijuškovića.
 
Mijuškovićevo stvaralaštvo ima poštovaoce širom Evrope, pa su njegove skulpture zainteresovale i poklonike umjetnosti u Češkoj Republici. Terasu Muzeja lutkarstva krasiće skulptura “Olja” izvajana 2008. godine.
 
“Simona Halupova, direktorica Muzeja diplomirala je pozorišnu režiju i dramaturgiju u Pragu na Akademiji scenskih umjetnosti i radila je kao spoljni režiser i autor drama u oblasti alternativnog i lutkarskog pozorišta u zemlji i inostranstvu. Veliki akcenat u svom plodnom radu stavlja na vizuelnu komponentu dramskog iskustva, a voli da sarađuje sa vrhunskim dizajnerima postavke, čija je svrha da oživi lutke u Hrudim Muzeju Puppetss”, saopštila je predsjednica NVO “Za novo i ljepše Sutomore Slobodanka Hrvatin.

 
Festival Lutkarstva u Subotici koji je Mijo redovno posjećivao, bio je presudan za odabir njegove skulpture za ovaj Muzej.
 
“Da ništa nije slučajno dokazuje i činjenica da je direktorica Muzeja bivši student profesora Krafta, Mijovog prijatelja, kojeg je vajar upoznao na Festivalu lutaka u Subotici. Ovo saznanje bilo je za Simonu i Mija dodatno interesantno i izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog spleta okolnosti koje su spojile Mija sa lutkarskim Muzejom u Hrudimu”, kaže Hrvatin.
 
Ona ističe da su kao domaćini dvodnevne posjete uživali u društvu delegata kulture iz Češke kojima su pokušali da prezentuju Sutomore, Bar i Crnu Goru u najljepšem svijetlu.
 
Članovi ove NVO su za goste iz Češke organizovali obilazak kulturno- istorijskih znamenitosti Sutomora i Bara- tvrđave Tabije, Nehaja, Raca, dvooltarsku crkvu Sv.Petke, objasnili vrijednost multietničkog sklada gradskog jezgra Bara, a posjetili su i tri najveća vjerska objekta - Katedralu Sv. Petra Apostola, džamiju Selimiju i Hram Sv. Jovana Vladimira, te Stari grad i Staru maslinu.

 
Gostoprimstvo je pokazao i Nikola Ivanović iz Sutomora koji već decenijama sarađuje sa turoperatorima iz Republike Češke, dok je Ranko Jović priredio prijem u svojoj vinariji “Jović”, gdje su probali tradicionalne crnogorske specijalitete i razna vina. 
 
Predstavnici NVO “Za novo i ljepše Sutomore” sa Mijom Mijuškovićem putuju u Češku krajem maja, gdje će prisustvovati ceremonijalu svečanog otvaranja terase lutkarskog muzeja u Hrudimu.