Kultura

Veče crnogorskih aforističara u Dvorcu

by Silvija Vukelić | 14:05:2017 | 15:54:22

Veče humora i satire aforističara Crne Gore upriličeno je u petak u Dvorcu kralja Nikole.
 
Uz odličnu komunikaciju sa publikom, predstavili su se pripadnici raznih generacija: Rajko Joličić, Radojica Miško Jokić, Marinko Pavićević, Milica Papović, Radomir Racković, Ilija Lakušić, Vladislav Vlahović, Dragan Koprivica, Bojan Rajević, Slavka Klikovac, Ljubo Bulatović i Ratko Brković.
 
”Mi aforističari se ne predajemo, kako stari tako ni mladi. Crna Gora je Bogom dano područje za aforizam. To je prostor gdje se govori ‘dim o dim’ kratko... to je prirodni način kako se ovdje komunicira. Nakon Podgorice, Nikšića i Bara namjera nam je da posjetimo i ostale gradove i univerzitetske jedinice. Želimo da afirmišemo aforizam kao kratku i jezgrovitu, ali izuzetnu literarnu formu, i da pokažemo kakve aforističare imamo. Bez lažne skromnosti, oni stoje rame uz rame sa najvećim aforističarima na Balkanu i šire, a dobijaju i najveća međunarodna priznanja”, kazao je organizator i voditelj večeri Dragan Koprivica za Radio Bar i Bar Info.

 
Jedan od pripadnika mlađe generacije Ljubo Bulatović ovom literarnom formom bavi se već desetak godina.
 
“Pišem koliko mi vrijeme dozvoljava. Ekonomista sam po struci. Najviše me inspirišu aktuelne teme, muško-ženski odnosi, a nađe se i po neki aforizam sa političkom tematikom. Imam puno uzora među našim aforističarima, ima ih zaista sjajnih i ovo veče u Baru je bilo još jedan dokaz za to”, istakao je Bulatović.
 
Da ovakve večeri mogu poslužiti kao inspiracija onima koji kod sebe prepoznaju talenat za pisanje aforizama smatra Radojica Miško Jokić, koji je do sada objavio dvije zbirke i uveliko priprema treću.
 
“Od kad znam za sebe volim dobar humor. Uvijek sam volio da čujem dobar vic. Gotovo u svakoj prilici mi 'sine' neka duhovita misao, ponekad se i sam sebi smijem kad nešto pomislim. Tako mi naiđe. Najčešće u kafani, u društvu, ako se još popije po koja časica, gotovo da ne stignem sve ni da zapišem. Na našim prostorima je takva situacija da u svim branšama ima inspiracije za aforizme i u zdravstvu, politici, porodici...“, iskren je Jokić.
 
Jedna od dvije dame koje su se predstavile barskoj publici Milica Papović, aforističarka, pjesnikinja i novinarka, takođe je objavila dvije zbirke u kojima je zastupljeno preko 1000 aforizama.
 
“Za one koji poznaju ovu književnu formu isto je da li je aforizam izgovorila žena ili muškarac. Tu smo da prepoznajemo anomalije u društvu i da ih na satirični način prozivamo“, istakla je Papović koja pored kontinuiranog gotovo svakodnevnog pisanja aforizama priprema i zbirku haiku poezije.

 
“Može se reći da su žene koje pišu aforizme rijetke, ali ih ima i to znaju biti vrlo ubojite te tako dati poseban pečat duhovnosti i duhovitosti“, kaže Slavka Klikovac čiji su epigrami i aforizmi zastupljeni u antologijama, zbornicima i časopisima.
 
“Nedostaje nam smijeha, a poznato je da je to je lijek jer su tri minuta smijeha kao tri kilometra trčanja. Satira je nešto što podriva stvarnost. To je duhoviti pogled na sve probleme koji postoje. Lijepo se tu pronaći i 'brusiti' svoj um. Aforizam daje pečat našoj stvarnosti, djeluje nezainteresovano od pisca i slušaoca, ali pogadja u centar zbivanja i događanja u društvu“ zaključuje Klikovac.