Kultura

Promocija knjige Sveta Savića i Vinarije Jović u Sutomoru

by Ivanka Leković | 04:06:2017 | 11:31:33

Ljubitelji vina i poezije sinoć su imali priliku da uživaju na promociji vinarije “Jović” i knjige Svetozara Savića “111 crnogorskih vina iz crnogorskih porodičnih vinarija”. Promociju je u restoranu “Izvor” organizovala NVO “Za novo i ljepše Sutomore”.
 
Pored toga što je najavila program i predstavila goste, Slobodanka Hrvatin pročitala je svoju pjesmu posvećenu vinu, a stručni konsultant NVO “Za novo i ljepše Sutomore” Vlado Lukšić uručio je zahvalnicu domaćinu, Aleksandru Petroviću.
 

Ranko i Anastasija Jović, otac i kći, predstavili su svoju vinariju, koja postoji 11 godina, a bavi se proizvodnjom crvenih i bijelih vina. Godišnje proizvedu oko dvije hiljade litara vina, a maksimalni kapacitet vinarije je 15 hiljada litara. Gosti su bili u prilici da probaju vina ove vinarije, nazvana “Marija”, “Krilaš”, “Ratac”, “Tabija”, “Suton”, “Biser” i “Vihor”.
 
Pjesnik Miroslav Jovanović Timotijev istakao je da je Svetozar Savić svojim radom dao veliki doprinos nauci, ali da mu, kao piscu, imponuje to što je autor dva romana – “Ljetopis jednog badanja” i “Vajar”, a ovom prilikom pročitao je Savićev rad, “Barski solilokvij”.
 

Savić je istakao da ne voli biografije, jer su obično pretrpane. Iako je napisao desetak stručnih knjiga, on smatra da je to samo početak, ali i da “nauka može da cvjeta samo u jako razvijenim zemljama”.
 
Milun Lutovac je kazao kako je vrijednost Svetozara Savića “što je smogao snage da pored bestežinskih stanja svakodnevnog života dopre do onog suštinskog”, ističući da je on “susret naučnika i pisca”.
 
Uslijedio je zanimljiv i duhovit razgovor gosta i pisca, koji se prvo dotakao naslova knjige (autor je objasnio da nije htio da bude hermetičan, i da je upravo broj 111 osnova niza koji želi da se dalje  nadograđuje). Na pitanje šta je veliko vino, Savić je kazao da je svako zdravo vino veliko, a da je idealno ono u koje je vlasnik uspio da prenese sve svoje strasti. Posjetioci su bili u prilici da čuju i kako su žene bolji degustatori od muškaraca. Savić je govorio stihove Omara Hajama, ali i pročitao najčešće “vinske” laži, navedene u knjizi.
 

Nedeljka Cica Pavlović, književnica i novinarka, pročitala je svoje pjesme “Vinska kraljica” i “Ljubav i vino”, a program je okončan stihovima Miroslava Jovanovića Timotijeva.
 
Nakon toga, uslijedila je degustacija vina i specijaliteta iz Spiča.