Kultura

Gromoglasni aplauzi za predstavu barskih gimnazijalaca

by Anđela Andrijašević, photo by Anto Baković | 06:06:2017 | 13:17:21

Barski gimnazijalci, članovi studija "Dramatik“, sinoć su, u punoj Sali Doma Kulture, premijerno izveli novu pozorišnu predstavu - Gogoljevog "Revizora“.
 

Predstava je, u cilju prilagođavanja današnjim prilikama, adaptirana u određenim segmentima. Režiju i adaptaciju teksta potpisuju Vesna Pavićević i Radinka Ćinćur, a stručna konsultantkinja je Vesna Vujošević.
 

Gimnazijalci su se odlično snašli na sceni i održali pažnju publike od početka do kraja, a oduševljenje i gromoglasni aplauzi su potvrda da se njihov trud u pripremi predstave isplatio.
 

Vesna Pavićević je istakla zadovoljstvo jer je sinoćnja predstava bila „kulminacija polugodišnjeg rada i istrajnosti djece, koja su mjesecima vrijedno radila i bila posvećena ovome jednako kao i mi koji smo radili režiju i adaptaciju“.
 
„Gogolj je svevremen i savremen, te vječno aktuelan, pa nije bilo teško prilagoditi orginalnu priču današnjem trenutku. Međutim, bila je i velika odgovornost u tome uspijeti, jer pisac poput Gogolja zahtijeva apsolutnu posvećenost u razumijevanju i prenošenju onog što njegova dijela predstavljaju“, kazala je Vesna Pavićević za Bar Info i Radio Bar.
 

Radinka Ćinćur je dodala da je komedija „Revizor“ izabrana za izvođenje zbog „mogućnosti da se na najbolji način aktuealizuje“, jer, po njenim riječima, „djeci mora biti ponuđeno nešto što će ih zainteresovati za rad, a 'Revizor' je, kao klasik, nešto što će uvijek naići na dobre reakcije“.
 
Ona je posebne čestitke uputila mladoj glumačkoj ekipi i istakla kako su „najzaslužniji za uspjeh predstave jer su priču iznijeli na poseban način, dok smo mi bili tu samo da ih usmjerimo i podržimo“.
 

Ulogu gradonačelnika je odigrao Ilija Zeković, koji je rekao da je cjelokupna glumačka ekipa jako zadovoljna onim što je prikazala.
 
„Kada je u pitanju izvođenje komedije, uvijek postoji strah da publika to neće doživjeti onako kako smo mi zamislili ali, na naše zadovoljstvo, ona je večeras reagovala i bolje nego što smo očekivali“ dodao je Zanković.
 

U predstavi su, pored Ilije Zekovića, igrali: Miloš Đuranović (Hljestakov), Ksenija Ivanović (gradonačelnikova žena), Anja Tošić (gradonačelnikova kćerka), Aldin Ramić (sudija), Vasilisa Savić (upravnica bolnice), Stefan Mijović (školski nadzornik), Vojislav Plamenac (upravnik pošte), Marija Babić (Mileva Bopčinska), Andrea Eraković (Mileva Dopčinska), Vuk Lutovac (Hljestakovljev sluga), Saša Spičanović (kafanski momak) i Andrej Cvijetić (žandarm).