Kultura

Koncert soprana Vjere Miranović Mikić

by Anđela Andrijašević | 25:06:2017 | 16:55:35

Program Večernje scene Barskog ljetopisa nastavljen je sinoć koncertom umjetničke muzike. Primadona opere, sopran Vjera Miranović Mikić je, uz klavirsku pratnju Oleksija Molčanova, održala koncert u Sali Dvorca kralja Nikole.
 
Izvodeći Mocartove i Pučinijeve arije, solo pjesme Čajkovskog, Prebande, Berse i Di Capu, Miranović Mikić je još jednom pokazala snagu i ljepotu svoga glasa zbog čega je njeno ime već decenijama prepoznato čak i u svijetu.
 
Prema njenim riječima, „velika je čast nastupati na jubilarnom Barskom ljetopisu“, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je redovan gost ove manifestacije godinama unazad.
 
„Ja sam tu od samog početka. Ne znam tačno da li sam pjevala kada je Ljetopis otvoren, ali sam našla program od 1989. godine na tvrđavi u Starom Baru. Pet puta sam nastupala, što znači svake šeste godine. Posebno me inspiriše ova sala koja je fantastično akustična, i zaista mi je veliko zadovoljstvo što sam večeras ovdje“, kazala je Miranović Mikić.
 
Vjera Miranović Mikić rođena je u Podgorici gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji, a usavršavala se na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Muzičkoj akademiji „Mocarteum“. Bavi se izvođenjem velikih vokalno instrumentalnih djela, priređuje recitale solo pjesama kao i izvođenje velikog broja djela savremenih kompozitora.
 
Gostovala je na svim operskim scenama bivše Jugoslavije, kao i u Austriji, Belgiji, Italiji, Bjelorusiji, Francuskoj, Rumuniji, Iraku, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj. Nosilac je statusa Istaknuti kulturni stvaralac Crne Gore.

 
Njen sinoćnji pratilac na klaviru, Oleksej Molčanov je vanredni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju za predmet Korepeticija. Srednju muzičku školu je završio u Kijevu. Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasi prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. Po završetku studija, uporedo sa koncertiranjem, uspješno počinje da se bavi i pedagoškim radom. Od maja 2000. zapošljen je na MA na Cetinju. Svoj umjetnički angažman nastavlja na svim značajnijim scenama u zemlji nastupajući sa gotovo svim velikim umjetnicima ostvarivši značajne projekte u kulturi. Nastupao je na festivalima: Espressivo, Grad-teatar Budva, KotorArt, A Tempo, Montenegro Music Festival, DEUS.
 
Program Barskog ljetopisa se nastavlja večeras. Hrvatska književnica Marina Vujčić će, na platou ispred Dvorca, sa početkom u 21h, promovisati roman „Susjed“ koji je u kratkom vremenu stekao veliku naklonost čitalaca i kritičara i donio joj veliku popularnost u Hrvatskoj.
 
U okviru Pratećeg programa večeras će se održati drugo Javno čitanje sa ličnostima iz Bara u okviru koga će se, u Knjaževoj bašti, u 22:30h, čitanjem poezije predstaviti pjesnički par Miroslav Jovanović Timotijev i Milica Vukmanović Jovanović.