Kultura

Roman o samoći i nedostatku ljubavi

by Anđela Andrijašević | 26:06:2017 | 12:50:35

Deseto veče jubilarnog Barskog ljetopisa proteklo je u znaku književnosti.
 
Na platou ispred Dvorca, u okviru Večernje scenje Ljetopisa, jedna od trenutno najčitanijih autorki hrvatske književne scene Marina Vujčić predstavila je svoj popularni roman „Susjed“. Moderator večeri bio je Vladimir Vujošević, profesor filozofije i povremeno urednik podgoričke izdavačke kuće „Nova knjiga“.
 
Prema riječima prof. Vujoševića, osnovna ideja u stvaralaštvu Marine Vujčić je „odnos stvarnosti i fantazmičkog“. To je odnos u kojoj jedna iluzija u emotivnim odnosima postaje skoro patologija, a zapravo je samo potreba da se prevaziđe emocionalni ponor.
 
Roman „Susjed“, koji je za kratko vrijeme stekao naklonost čitalaca i kritičara i donio veliku popularnost autorki u Hrvatskoj, prati tu tematiku. U knjizi se tematizuje motiv samoće i to pričom o junakinji Katarini Bauković, ženi u kasnim tridesetim, zaposlenoj, ali samoj, koja svoj život pokušava da osmisli i dinamizuje konstruišući emotivnu vezu sa svojim susjedom, sa kojim se zapravo samo sreta i konvencionalno pozdravlja.
 
Samoća je inače, istakla je autorka, „zajednički nazivnik“ svim njenim romanima, pa se njeni likovi često nađu u životnim okolnostima koje ih tjeraju na iluziju, koja bi trebalo da ima funkciju terapije.

Tako je i sama autorka, u teškim životnim razdobljima, u svojoj književnoj fantaziji uspjela da pronađe lijek i da „dovoljno nepodnošljivu stvarnost“ zamijeni novom. Naime, ona smatra da je u određenim životnim situacijama čak „zdravo imati određenu ilizuju sve dok ona ne preraste u patologiju“.

Konkretno, roman Susjed toliko popularnim kod publike učinila je, smatra Vujčić, mogućnost za poistovjećivanje.
 
„Meni se čini da je taj roman stekao popularnost zato što su mnogi u njemu prepoznali. To je roman o samoći, iako su ga neki kritičari bili skloni proglasiti ljubavnim romanom. Po meni je to više roman o nedostatku ljubavi. Upravo su ljudi, kojima fali ljubav, najbolje osjetili ono što sam htjela reći “, kazala je autorka.
 
Marina inače piše intuitivno, pa tek kasnije postaje svjesna veza koje je napravila,slojeva koje je nanizala i aspekata kojih se dotakla u svojim knjigama.
 
„Kada pišem, ne mislim o budućem čitatelju. Radim to na osnovu svog ličnog osjećaja, baveći se temama koje mene zanimaju. Nemam, poput drugih autora, neku križaljku ili skicu po kojoj radim i vremenom mi je sve draže zbog toga. Mislim, da kada bi to bio slučaj, onda bi pisanje postalo zanat a ovako je pisanje za mene jedan uzbudljiv proces koji ne znam gdje će se i kako završiti. Smatram da je iskrenost ono što čitatelja privuče “, dodala je ona.
 
Ipak, to ne isključuje disciplinu i posvećenost. Naprotiv, ona tvrdi da „pisanje nije mučenje, nije težak rad ali jeste stvar discipline“ potkrepljujući to činjenicom da je prvi roman uspjela završiti onda kada je odlučila da mora pisati po dvije stranice dnevno.
 
Autorka je posebne riječi hvale imale za organizatore festivala koji, prema njenim riječima, lijepo realizuju ideju o povezivanju regionalnih i ovdašnjih autora.
 
„Zbog različitih političko-istorijskih događaja prostori republika bivše Jugoslavije su dosta zatvoreni.Dogodi se da odem na sajam knjiga u Lajpcigu, pa da tek tamo upoznam nekog crnogorskog autora. Upravo zbog toga smatram da je odlično ovo što radite na Ljetopisu jer je jako je bitno da mi, kojima ne trebaju prevoditelji da bi se međusobno čitali, znamo jedni za druge.“
 
Marina Vujčić je rođena u Trogiru. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Na književnoj sceni se pojavila 2010. godine romanom „Tuđi život“ u kojem problematizuje iluziju virtuelnog svijeta. Četiri godine kasnije, objavljuje roman „A onda je Božo krenuo iz početka koji je ušao u uži izbor četiri hrvatska naslova nominovana za Evropsku nagradu za književnost. Naredne, 2015. godine, na takmičenju V. B. Z.-a i Tisak medija roman „Susjed“ osvaja nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2015, koji objavljuje izdavačka kuća V. B. Z. Godine 2016. objavljuje epistolarni roman „Otpusno pismo“, napisan u koautorstvu s Ivicom Ivaniševićem – priču o dvoje bivših ljubavnika koji nakon trideset godina ponovo stupaju u kontakt.
 
 Novi roman, naslovljen „Pitanje anatomije“, u pripremi je i izlazi na jesen 2017. godine.