Kultura

Pozorišni komad koji razgrađuje mit o Penelopi

by Anđela Andrijašević, photo by Studio Petović | 27:06:2017 | 19:11:51

Jedna od najpoznatijih i najuspješnijih predstava Centra za Kulturu Tivat- „Penelopijada“, izvedena je sinoć pred barskom publikom na sceni amfiteatra u starom gradu, u sklopu pozorišnog programa Večernje scene Ljetopisa. Predstava je rađena po tekstu kanadske spisateljice Margaret Atvud, u režiji Dragane Varagić i koprodukciji Centra za kulturu Tivat i "April production" iz Toronta.
 
„Sveženska“ glumačka ekipa u sastavu: Dubravka Drakić, Tanja Bošković , Ivana Mrvaljević, Branka Femić, Kristina Stevović, Karmen Bardak, Smiljana Martinović, Jelena Simić i Vesna Vujošević Labović, dvočasovnim igranjem sinoć je, kroz priču o Penelopi kakvu nemamo često priliku da gledamo, poslala snažne poruke o pitanjima odgovornosti i sakrivanja istine koja nikome ne odgovara.
 
Komad, rađen prema motivima Homerovog epa „Odiseja“, nudi jednu posve novu reviziju događaja koja se razlikuje od samih Homerovih objašnjenja. Otklon od nje pravi se Penelopinim pripovijedanjem na sceni kojim ima potrebu da kaže istinu „te da razgradi kako Homerov mit o vjernoj Penelopi“, tako i kulturološki mit o ženi koja je „ili smjerna i pokorna domaćica, ili neuhvatljiva, fatalna zavodnica.“
 
Ključne teme koje dominiraju predstavom tiču se pitanja da li postoji iko "ko nema krvi na rukama" ili neki sakriveni stari "kostur u ormaru". Upravo je, kako kaže rediteljka, to razlog zbog kojeg je ovaj komad „svojevrsna borba da se kaže istina koju bi svi najradije zaboravili“. Namjera rediteljka je da, zbog vremena u kom živimo, a kroz priču o Penelopi, pokaže da li postoji lična odgovornost za naše odluke.

 
Iako je riječ o epohi, ova predstava sasvim je referencijalna u odnosu na današnje vrijeme. Prema riječima Dubravke Drakić, kojoj je pripala glavna ulogu u komadu, „Penelopa i danas ima mnogo“.
 
„Vjerujem da tek dolazi vrijeme da se pričaju priče o malim ljudima, koji žive živote na jedan vrlo zanimljiv način, a to i jeste izazov pozorišta – da prati ono što jeste čovjek danas – čovjek sadašnjice.

Da li su to Penelope, na ovaj ili onaj način, ili žene koje tretiraju svoje učestvovanje u bračnim odnosima kao što nešto što je svjesno ili nesvjesno ili se uopšte ne bore za svoje mjesto-to su neke vječite teme, od Penelope do danas. U tom smislu, vjerujem da je priča i te kako aktuelna“, kazala je Drakić.
 
Scenografiju potpisuje Ketlin Irvin, kostime je uradila Jelisaveta Tatić Čuturilo, koreografiju Slavka Nelević, a muziku je bio zadužen Aleksandar Gajić.
 
Naredna predstava na Ljetopisu zakazana je za četvrtak, 29. jun. Na sceni u Starom Baru, od 21:30h, ljubitelji pozorišta će biti u prilici da odgledaju komad Ateljea 212 „Pijani“.
 
****
 
U okviru Pratećeg programa večeras od 20.30 h, na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, biće izvedena prva dječija predstava „Slučaj svjetlucave olovke“, u produkciji DES „Scena“ iz Bara. Ulaz je slobodan.