Kultura

Leković i Milošević za početak književnih večeri Barana

by Anđela Andrijašević, photo by Labud Lončar | 28:06:2017 | 11:54:19

Na platou ispred Dvorca je sinoć, u okviru književnog segmenta Večernje scene jubilarnog Ljetopisa, otvoren set programa posvećenih barskoj književnoj sceni, koji obuhvata promocije ovogodišnjih izdanja poetskih i proznih stvaralaca iz našeg grada.

Prva od promocija bila je ona novog poetskog djela "Reč i tišina“ Srđana Lekovića i knjige poezije i mikroeseja "Sve je rečeno Ameli“ Slavice Milošević. Moderatorka večeri bila je Jovanka Matunović Ljubenko. Uvodnu riječ dala je selektorka književnog programa Mila Čordašević.


Otvarajući veče, Matanović Ljubenko je istakla koliko je važno što „ovogodišnje ljetopisanje vraća na scenu pojedince koji upliću duhovnu nit u kompletnu maticu ovoga grada“, jer se samo na taj način može oblikovati „duhovni izlog matične sredine“.

Srđan Leković rođen je u Beogradu, osnovnu školu završio je u Sokobanji, srednju u Baru, dok je diplomirao u Kotoru, na Pomorskom fakultetu. Prve stihove publikovao je 1996. godine u zborniku „Izgleda da će jugo“, u izdanju Udruženja književnika Ars Antibari iz Bara.  Samostalnu zbirku poezije „Kad je reč o tebi“ objavio je 2005. godine, a dvije godine kasnije i drugu pod naslovom „Svitac“. Godine 2015. izdata mu je i treća zbirka „Sveimen“, a najnovija, “Reč i tišina“ ove godine. Živi i radi u Baru.

Svojim poetskim ostvarenjima ističe se kao neobičan i nesvakidašnji autor stihova u kojima dominira ljubavna poezija. Njegov pjesnički izraz okarakterisan je kao efektan i originalan, a sam autor kao osvježenje u savremenom književnom svijetu.

Najnovija knjiga „Reč i tišina“ je njegov pokušaj da pokaže da naizgled dva dijametralno suprotna pojma - govor i tišina - zapravo predstavljaju savršenu cjelinu, jer da nema jedne od njih, ova druga ne bi imalo nikakvo značenje.

„Riječ je potrebna svima nama, kao snažno sredstvo koje može biti dovoljno da obilježi čitav jedan život. Nasuprot tome je tišina. Nije lako ni ćutati, jer je za shvatanje važnosti tišine potrebno vrijeme. Zapravo tišina vrlo često zna i da odjekne jače i od same riječi i bilo kog zvuka koji nas okružuje. Zbog toga treba biti oprezan i sa riječima i sa tišinom, jer one predstavljaju neodvojiv segment naših života“ kazao je Leković, čija posljednja knjiga sadrži stihove prevedena na osam jezika.

Slavica Milošević je crnogorska poetesa, esejistkinja i novinarka. Rođena je na Cetinju. Osnovnu školu završila je u Baru, gimnaziju u Beogradu, a potom je upisala psihologiju na stipendijskom programu čuvenog engleskog City College University of Sheffield u Solunu. Nakon kratke pauze u studiranju i višemjesečnog boravka u Izraelu, gdje je u Tel Avivu pohađala školu za učenje hebrejskog jezika, počela je da bloguje za prestižne izraelske listove: „Jerusalem Post“ i „Times of Israel“. Za njih i sada piše. Nastavila je studije psihologije u Novom Sadu, gdje trenutno živi. Do sada je objavila četiri knjige: „Cirkuzant idealista i budala“, „Neka me uteši nebo“, „Sve je rečeno Ameli“, i posljednju knjigu na engleskom jeziku, koja je zapravo rezime sve tri do sada publikovane na maternjem jeziku.

Na planu literature ističe se kao autorka osobenog intelekta i lirskog senzibiliteta, koja snagom svog talenta i svježinom misli pripada talasu nove literature.


Knjiga „Sve je rečeno Ameli“ pisana je u specifičnoj formi i sadrži mikro-eseje i jedan tekst intertekstualnosti koji je nastao spajanjem djelova eseja pisca Isaka Baševisa Singera.
 
„Zbirka je drugačija zbog toga što sadrži samo jedan naslov 'Sve je rečeno Ameli', dok su ostalo mikroeseji koji nemaju nazive, tako da, dok se čita, stvara se utisak da se oni spajaju u jednu priču. To je nešto što ostavljam publici da sama zaključi“, kazala je Miloševićeva.
Ona je takođe istakla posebno zadovoljstvo zbog učešća na jubilarnom Barskom ljetopisu. Njena prva pisana riječ publikovana je u dalekom Izraelu na engleskom jeziku, pa joj je zato „dodatno drago što su organizatori i selektori festivala omogućili da se njeni sugrađani upoznaju sa onim što radi“. Inspiraciju za djela, Slavica pronalazi u „ljudskoj rigidnosti, sujeti i laži, najviše u ljubavi“, jer, kako sama kaže, „to je osjećanje jače od svega“.

Sljedeće književno veče zakazano je za nedjelju u 21:00. Na platou ispred Dvorca, sarajevski autor Hadžem Hajdarević će promovisati roman „Gdje si ti ovih godina“ koji govori o vremenu u kojemu živimo, o pojedincu pobjeglom iz Bosne uoči agresije i rata, a koji nikako da se uklopi u normalni život nakon povratka u Sarajevo.